Udland

Efter ti år i fængsel i USA kan “Dødens købmand” være på vej hjem

Russeren er en del af en storpolitisk fangeudveksling, men hvem er Viktor Bout?

"Dødens købmand", "krigsherren" og "våbenhandlernes Bill Gates".

Våbensmugleren Viktor Bout har flere lidet flatterende øgenavne, og den 55-årige russer blev tidligere betragtet som en af verdens mest indflydelsesrige illegale våbenhandlere.

Viktor Bout er en kæmpestor bandit uden samvittighed

Claus Borg Reinholdt, Rusland-korrespondent

Ifølge amerikanske anklagere skal russeren have leveret våben igennem en årrække til militære regimer og diktatorer i konfliktområder, der ellers var underlagt FN's våbenembargo, i Afrika, Sydamerika og Mellemøsten.

Anklager, som han nægter sig skyldig i.

Men hvem er denne Viktor Bout, der for nylig er blevet en central brik i en mulig, storpolitisk fangeudveksling mellem Rusland og USA?

Inspiration til hollywoodfilm

En del Viktor Bouts liv er omgærdet af hemmelighedskræmmeri, men russeren har levet et liv, der er en spionthriller værdig.

Han menes sågar at have været inspiration til hollywoodfilmen 'Lord of war' fra 2005, der har Nicolas Cage i hovedrollen som en skruppelløs våbenhandler.

Viktor Bout tog i det tidligere Sovjetunionen sin uddannelse i hæren som tolk ved det sovjetiske militærinstitut for fremmedsprog i Moskva.

I slutningen af ​​1980'erne arbejdede han som militæroversætter i Angola, og i løbet af sin tid i hæren steg Viktor Bout i graderne og fik rang af løjtnant.

Blå bog - Viktor Bout

Viktor Bout blev født 13. januar 1967 i Tadsjikistans hovedstad, Dusjanbe.

Han er søn af en bogholder og en bilmekaniker.

Viktor Bout taler hele seks sprog: Russisk, engelsk, fransk, portugisisk, arabisk og persisk, hvilket han har brugt til at opbygge sit internationale våbenimperium.

Siden 1992 har Viktor Bout været gift med Alla Bout.

Parret har datteren Elizaveta Bout, der blev født i 1994.

Kynisk udnyttelse af borgerkrige

Claus Borg Reinholdt, som er Rusland-korrespondent for TV 2, fortæller, at den centrale del af fortælling om den nu 55-årige Viktor Bout kan tilskrives tiden omkring Sovjetunionens og kommunismens fald i begyndelsen af 1990'erne.

Gennem sit kendskab til hæren udnyttede russeren koldt og kynisk som forretningsmand den kaotiske politiske situation i verdens største land til egen vindings skyld, lyder det.

Alt var muligt efter kollapset i Sovjetunionen, og Viktor Bout lukrerede samvittighedsløst på dette ved at levere militærfly og kasserede våben til diktatorer i blodige borgerkrige – primært på det afrikanske kontinent til lande som Angola, Sierra Leone og Liberia, skriver The Guardian.

- Viktor Bout er en kæmpestor bandit uden samvittighed, som udnyttede borgerkrigene i Afrika, siger Claus Borg Reinholdt.

Men russeren sendte også våben til militante grupper som Taliban i Afghanistan og Abu Sayyaf på Filippinerne.

- Han tjente styrtende med penge ved at udnytte det store behov for våben verden over, forklarer Rusland-korrespondenten, der kalder Viktor Bout for en "meget stor spiller" inden for international våbensmugling.

Ifølge Claus Borg Reinholdt kunne det omfattende våbensalg kun lade sig gøre, fordi de russiske myndigheder valgte at vende det "blinde øje" til situationen.

Anholdt på luksushotel

Han var efterlyst gennem det internationale politisamarbejde Interpol og var en af verdens mest eftersøgte mænd, da han blev anholdt i marts 2008 på et luksushotel i Thailands hovedstad, Bangkok.

Det skete efter et omfattende efterretningsarbejde af amerikanske agenter, der i en storstilet aktion fik kløerne i den russiske våbensælger.

Viktor Bout havde forsøgt at sælge luftværnsmissiler til amerikanske agenter, der var gået undercover, og som udgav sig for at være repræsentanter for Colombias venstreorienterede oprørsbevægelse, FARC.

Kort efter blev han anholdt af thailandsk politi.

Rusland: Uretfærdig dom

Den russiske våbenhandler blev udleveret til USA i 2010, selvom Rusland insisterede på, at Viktor Bout var uskyldig, og at hans sag var politisk motiveret.

To år senere blev russeren ved en retssag i New York idømt en dom på 25 års fængsel for våbenhandel.

Han har siden siddet bag tremmer i et føderalt fængsel i byen Marion i delstaten Illinois.

Anklagerne gik på, at Viktor Bout havde solgt våben for at dræbe amerikanere, hvilket hovedpersonen i retten kaldte for "en løgn". Viktor Bout blev desuden anklaget for at støtte terrorister og hvidvask.

Rusland mener, at dommen er uretfærdig og har gentagne gange presset på for at få ham løsladt.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, har i en erklæring udtalt, at Rusland "vil kæmpe for at få ham frigivet", så han kan vende tilbage til sit hjemland.

Bånd til efterretningsvæsen

Den 55-åriges tilknytning til Rusland – og i særdeleshed den russiske efterretningstjeneste – er omfattet af en del mystik.

Men ifølge eksperter har han sandsynligvis bånd til den militære efterretningstjeneste GRU.

- Viktor Bout var næsten helt sikkert en GRU-agent eller i det mindste et GRU-aktiv, siger Mark Galeotti fra den britiske tænketank Royal United Services Institute til Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet har Viktor Bouts medfanger fortalt, at den tidligere våbenhandler har et billede af Ruslands præsident, Vladimir Putin, i sin celle.

Samtidig forlyder det, at han ikke mener, at Ukraine burde eksistere som stat.

Det kan ikke udelukkes, at Viktor Bout ligger inde med viden, som kan kompromittere Ruslands leder

Claus Borg Reinholdt, Rusland-korrespondent

Mulig fangeudveksling mellem USA og Rusland

Ifølge CNN har USA's udenrigsminister, Antony Blinken, for nylig talt med sin russiske kollega, Sergej Lavrov, om en mulig fangeudveksling, hvori Viktor Bout indgår.

Blinken har givet Rusland et "væsentligt tilbud", som går på at bytte den russiske våbensmugler for de to amerikanske statsborgere: Basketballstjernen Brittney Griner og ekssoldaten Paul Whelan.

Brittney Griner blev anholdt i Moskva 17. februar, hvor hun sigtes for at være i besiddelse af narkotika.

Hun har erkendt, at hun havde cannabis på sig, men har forklaret, at det var til medicinske formål.

Der er endnu ikke fældet dom i sagen mod Griner, som risikerer en fængselsstraf på op til ti år.

Paul Whelan blev anholdt i Moskva i 2018. To år senere blev han idømt 16 års fængsel for påstået spionage.

Lyn-analyse

Anthony Blinken og Sergej Lavrov har talt sammen om fangeudvekslingen, og det har sat skub i tingene.

Jeg kan godt se, at USA vælger at udlevere Viktor Bout til Rusland – til gengæld for at få Brittney Griner og Paul Whelan i bytte.

USA tænker sikkert, at Viktor Bout har siddet længe i fængsel, og så er der samtidig mulighed for at få de to amerikanere hjem.

Meget kunne tyde på, at fangeudvekslingen bliver gennemført inden for en overskuelig fremtid.

Kæmper for sine landsmænd

Claus Borg Reinholdt forklarer, at Rusland altid har været kendt for at kæmpe for at få udleveret sine landsmænd.

Rusland-korrespondenten mener, at den fængslede russer muligvis kan ligge inde med særdeles brugbar viden – måske endda om præsident Vladimir Putin og hans inderkreds.

I hans optik er fangeudvekslingen mellem USA og Rusland meget sandsynlig, og den kan ske i løbet af den kommende tid.

- Det kan ikke udelukkes, at Viktor Bout ligger inde med viden, som kan kompromittere Ruslands leder. Det kan være derfor, at Rusland er så ivrige efter at få ham udleveret, siger Claus Borg Reinholdt.