Udland

Amerikansk toppolitiker landet i Taiwan på trods af kraftige advarsler

Besøget har den seneste uge været særdeles omtalt og stærkt omdiskuteret.

Hele verden har tirsdag holdt øje med særligt ét fly.

Ombord er den amerikanske toppolitiker Nancy Pelosi, og nu er det landet i Taiwan. Det viser direkte billeder fra lufthavnen i hovedstaden Taipei.

- Amerikas solidaritet med de 23 millioner mennesker i Taiwan er vigtigere i dag end nogensinde før, hvor verden står over for et valg mellem autokrati og demokrati, skriver politikeren på Twitter.

I et debatindlæg udgivet lige efter ankomsten uddyber Pelosi, at USA ikke kan stå på sidelinjen, når nogen truer demokratiet – hverken i Taiwan eller i Ukraine.

- I lyset af Kinas Kommunistpartis accelererende aggression skal vores delegations besøg ses som en klar erklæring af, at USA står ved Taiwan, skriver hun blandt andet.

Derfor vakte Pelosis besøg vrede i Kina

Kina anser Taiwan som en kinesisk provins, mens øen selv afviser det kinesiske suverænitetskrav. 

Og når Kina bliver provokeret af et besøg fra en amerikansk toppolitiker, er det, fordi de mener, at det underminerer Kinas suverænitet og territoriale integritet.

Kina har de seneste år øget militæraktiviteten omkring Taiwan for at forsøge at presse den demokratisk valgte regering i Taiwan til at acceptere kinesisk overherredømme.

Derfor accepterer kineserne heller ikke nogen form for anerkendelse af Taiwans selvstændighed – hvilket et besøg fra Nancy Pelosi, formanden for Repræsentanternes Hus, ville kunne tolkes som.

Læs mere om det anspændte forhold her. 

Besøget har den seneste uge været særdeles omtalt og stærkt omdiskuteret – også selvom det blot har været på rygtebasis, at Pelosi, der er formand for Repræsentanternes Hus, ville aflægge besøg i netop Taiwan.

- Det her er simpelthen en kæmpe provokation mod Kina, og det har potentiale til at starte en rigtig konflikt mellem USA og Kina. Verdens to største økonomier, siger Christina Boutrup, der er TV 2s Asien-korrespondent.

Militære, økonomiske og diplomatiske konsekvenser

Kina anser Taiwan som en kinesisk provins, mens øen selv afviser det kinesiske suverænitetskrav.

Og flere gange har Kina raslet med sablen og truet USA med store konsekvenser, hvis toppolitikeren skulle sætte sine ben i Taiwan under den rundrejse i Asien, hun er på i disse dage.

- Når der kommer en amerikansk toppolitiker, er det set med kinesiske øjne en anerkendelse af Taiwan som et selvstændigt land, siger Christina Boutrup.

Som formand i Repræsentanternes Hus er Pelosi den tredje højst rangerende politiker i USA efter Joe Biden og vicepræsident Kamala Harris.

Hun fortæller, at de fleste eksperter er enige om, at der kommer til at være både en militær reaktion fra Kina, men også økonomiske og diplomatiske konsekvenser.

- Det kunne for eksempel være at sende endnu flere jagerfly på vingerne, flyve tættere på Taiwans luftrum, sende flere hangarskibe afsted. Det kunne være affyringer af missiler i Taiwan-strædet, siger hun.

Kina truer med "resolutte reaktioner"

Nancy Pelosi er den mest højtstående politiker i USA, som har besøgt Taiwan i 25 år.

Mandag lød det fra det kinesiske militær, at de ikke vil "se passivt til", hvis besøget gennemføres:

- Kina vil lave resolutte reaktioner og stærke modforanstaltninger for at forsvare sin suverænitet og territoriale integritet, lød det blandt andet fra talsperson Zhao Lijian under en pressebriefing i det kinesiske udenrigsministerium.

Og allerede i sidste uge advarede den kinesiske præsident, Xi Jinping, sin amerikanske modpart, Joe Biden, mod at "lege med ilden med reference til Pelosis mulige besøg.

Kina har også sammenlignet situationen med Cubakrisen, den yderst anspændte situation under Den Kolde Krig. Her bragte USA og Sovjetunionen i 1962 verden tættere på en atomkrig end nogensinde før, da Sovjetunionen opstillede mellemdistanceraketter og taktiske atomvåben på Cuba.

- Dette er en Taiwanstrædet-version af Cubakrisen. USA er provokatøren. Verden holder øje med, om Pelosi vil trykke på aftrækkeren med sine egne hænder, lød det tirsdag morgen i et tweet fra den kinesiske avis Global Times, der i vid udstrækning fungerer som en forlænget arm for det kommunistiske styre i Beijing.

Et historisk lavpunkt

Camilla Tenna Nørup Sørensen, der er ph.d. og lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet, sagde mandag til TV 2, at det amerikansk-kinesiske forhold er på et historisk lavpunkt, siden de to lande etablerede diplomatiske forhold i 1972.

Et besøg fra den amerikanske politiker i Taiwan vil derfor også blive set som en særdeles voldsom reaktion, mener Camilla Tenna Nørup Sørensen. Hun forudser en reaktion fra kineserne, hvor de skruer yderligere op for den militære aktivitet i området.

- De kommer tættere og tættere på Taiwan både til lufts og til havs, og vi kan komme til at se kinesiske fly, der flyver ind over Taiwans luftrum for første gang, lød det.

Dog tror hun ikke, reaktionen indebærer en direkte militær aktion – de kinesiske advarselstoner til trods.