Rusland invaderer Ukraine

Rusland og Ukraine er for én gangs skyld enige: - En lettelsens dag for verden

På trods af op- og nedturene er der skabt grobund for dialog, siger Tyrkiets forsvarsminister om den første korntransport ud af Ukraine.

Billederne af det første fragtskib, som mandag er sejlet ud fra Odesa havn med afgrøder, vækker glæde over hele verden.

Den ukrainske minister for infrastruktur, Oleksandr Kubrakov, bekræfter på Facebook nyheden og oplyser, at yderligere 16 skibe ligger klar i Odesa til at sejle ud med korn.

- I dag tager Ukraine sammen med dets partnere endnu et skridt mod at forhindre sult i verden, skriver Kubrakov og tilføjer, at fragtskibet Razoni er det første skib med afgrøder, der stævner ud fra Odesa siden invasionen 24. februar.

På Twitter har han delt en video af Razoni, der sejler ud på Sortehavet med endestation i Tripoli, Libanon.

- En lettelsens dag for verden

I en udmelding udsendt af en talsmand hylder FN's generalsekretær, António Guterres, de involverede parter fra FN, Rusland, Ukraine og særligt Tyrkiet for at få korneksporten genoptaget under de højspændte omstændigheder.

- Generalsekretæren håber, at dette vil medbringe den meget nødvendige stabilitet og lettelse til den globale fødevaresikkerhed, særligt i de mest sårbare humanitære sammenhænge, lyder det fra Guterres' talsmand, Stephane Dujarric.

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, glæder sig også over det vigtige skridt for at sikre den afgørende korneksport fra landet.

- Det er en lettelsens dag for verden, specielt for vores venner i Mellemøsten, Asien og Afrika, når det første ukrainske korn forlader Odesa efter måneder med russisk blokade, skriver han på Twitter.

Også i Rusland er der glæde over, at det mandag lykkedes at sætte gang i den vigtige korneksport fra Ukraine.

Glæde i Rusland og Tyrkiet

Ifølge Reuters kalder Kreml det "meget positivt", at det første skib med afgrøder nu er på vej ud i verden.

Genoptagelsen af korneksporten kommer på baggrund af en aftale indgået 22. juli mellem Rusland, Ukraine, FN og Tyrkiet.

Eksportaftalen kom dog allerede under pres, dagen efter at den blev underskrevet, da russerne angreb Odesa, som er et af de vigtigste knudepunkter for Ukraines eksport.

Derfor vækker mandagens begivenhed begejstring hos mæglerlandet Tyrkiet.

- Deres problemer er åbenlyse – der er krig. Men det er det eneste sted, hvor de to sider har kunnet finde sammen. På trods af op- og nedturene er der et godt miljø for dialog, siger Tyrkiets forsvarsminister, Hulusi Akar, ifølge Reuters.

20 millioner tons på lager

Skibet Razoni, som mandag morgen stævnede ud, er ifølge nyhedsbureauet AFP lastet med 26.000 tons majskorn, og det vil ankomme til tyrkisk farvand tirsdag, hvor det vil blive inspiceret, inden Razoni fortsætter kursen mod Tripoli i Libanon ifølge det tyrkiske forsvarsministerium.

Andre skibe vil derefter sejle "langs de maritime korridorer", fordi "procedurerne er afsluttet", lyder det videre fra det tyrkiske ministerium.

Der er tale om 17 skibe, der er fuldt lastet med knap 600.000 tons korn og – ifølge ukrainerne – har været det siden Rusland indledte invasionen 24. februar, siger TV 2s korrespondent Benjamin Kürstein.

De ukrainske lagre er i øjeblikket fyldt med op mod 20 millioner tons korn, der ikke kan eksporteres som følge af Ruslands militære kontrol med Sortehavet.

Ukraine er en betydelig aktør på det globale fødevaremarked og sidder på afgørende andele af verdenshandlen på en række fødevarer. Det gælder blandt andet majs, 13 procent af verdenshandlen, raps, 10 procent, byg, 11 procent, hvede, 9 procent, og solsikkeolie og -frø, 36 procent.