Udland

Kinas militær vil ikke "se passivt til", hvis Pelosi besøger Taiwan, siger talsmand

Sidst en ledende amerikansk politiker besøgte Taiwan, var i 1997. Denne gang vil det være en endnu større provokation, siger forsker.

Det kinesiske militær vil ikke "se passivt til", hvis Nancy Pelosi vælger at besøge Taiwan.

Sådan lød den bastante melding fra Kina mandag, efter at den amerikanske toppolitiker og formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, har igangsat en rundrejse i Asien, der kan indebære et besøg på Taiwan.

Udmeldingen kom fra talspersonen Zhao Lijan under en pressebriefing i det kinesiske udenrigsministerium, skriver Reuters.

Taiwan står ikke på den officielle rejseplan for Pelosi, men mandag kan CNN på baggrund af unavngivne repræsentanter fra USA og Taiwans embedsfolk berette, at Pelosi vil besøge Taiwan.

Også The Wall Street Journal citerer en unavngiven kilde for, at Pelosi vil aflægge et besøg.

Hvis vi ser Pelosi være på vej til Taiwan, så er det set fra Kina en voldsom provokation

Camilla Tenna Nørup Sørensen, ph.d. og lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier, Forsvarsakademiet

Adspurgt til et muligt besøg var meldingen fra Kina klar.

- Vi vil gerne fortælle USA endnu en gang, at Kina står ved, at den kinesiske Folkebefrielseshær aldrig vil sidde i ro og mag, og Kina vil lave resolutte reaktioner og stærke modforanstaltninger for at forsvare sin suverænitet og territoriale integritet, lød det fra det kinesiske udenrigsministeriums talsmand, Zhao Lijian.

Kinesisk reaktion er ukendt

Gennem den seneste tid har det været rygtet, at Nancy Pelosi ville besøge Taiwan, hvilket har skabt splittelse i Washington, da det kan tolkes som en anerkendelse af Taiwan som en suveræn stat.

Beijing anser Taiwan for at være en del af sit territorium og har aldrig givet afkald på at bruge magt for at få øen under sin kontrol.

Taiwan selv afviser Kinas suverænitetskrav og siger, at kun dets befolkning kan bestemme øens fremtid.

Allerede i sidste uge advarede den kinesiske præsident, Xi Jinping, sin amerikanske modpart, Joe Biden, mod at "lege med ilden med reference til Pelosis mulige besøg.

Som formand i Repræsentanternes Hus er Pelosi den tredje højst rangerende politiker i USA efter Joe Biden og vicepræsident Kamala Harris.

Fakta: Kina og Taiwan

Kina med det officielle navn Folkerepublikken Kina er verdens mest folkerige land med en befolkning på cirka 1,4 milliarder. Kina anser Taiwan som en kinesisk provins.

Taiwan med det officielle navn Republikken Kina består af hovedøen Taiwan samt enkelte småøer og har en befolkning på cirka 24 millioner.

Kun få lande verden over anerkender Taiwan med diplomatiske forbindelser, og særligt på grund af kinesisk modstand har landet heller ikke plads i WHO og FN.

Sidste onsdag fortalte Biden journalister, at det amerikanske militær mente, at et Pelosi-besøg i Taiwan ikke var "en god idé lige nu".

Derfor vil det også være særdeles opsigtsvækkende, hvis den 82-årige topdemokrat vælger at gennemføre et besøg.

Det siger Camilla Tenna Nørup Sørensen, ph.d. og lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet, til TV 2.

- Hvis vi ser Pelosi være på vej til Taiwan, så er det set fra Kina en voldsom provokation. Kineserne vil ikke bare lade det ske og så ikke komme med nogen modreaktioner, lyder det fra forskeren, der har et særligt fokus på kinesisk udenrigs- og sikkerhedspolitik.

De kommer tættere og tættere på Taiwan både til lufts og til havs

Camilla Tenna Nørup Sørensen, ph.d. og lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier, Forsvarsakademiet

Hun understreger samtidig, at besøget vil være den største eskalering siden 1996, hvor USA indsatte to hangarskibe i Taiwanstrædet og demonstrerede sin militære overlegenhed over for Kina.

Året efter besøgte daværende formand for Repræsentanternes Hus, republikaneren Newt Gingrich, Taiwan. Dengang var præsidenten demokrat og hed Bill Clinton.

At Nancy Pelosi repræsenterer samme politiske parti som USA's præsident, vil kineserne se som en endnu større provokation end for 25 år siden, forklarer forskeren.

Små misforståelser kan hurtigt udvikle sig

Det amerikansk-kinesiske forhold er dermed på et historisk lavpunkt, siden de to lande etablerede diplomatiske forhold i 1972, fortæller Camilla Tenna Nørup Sørensen. Og modsat situationen i midten af 90'erne har USA ikke længere den militære overhånd i regionen.

Dog forventer Camilla Tenna Nørup Sørensen ikke, at en kinesisk reaktion på et eventuelt Pelosi-besøg vil indebære en direkte militær aktion – de kinesiske advarselstoner til trods.

- Vi kommer nok til at se dem skrue yderligere op for den militære aktivitet i området. De kommer tættere og tættere på Taiwan både til lufts og til havs, og vi kan komme til at se kinesiske fly, der flyver ind over Taiwans luftrum for første gang, siger Camilla Tenna Nørup Sørensen om mulige kinesiske reaktioner.

Hun kalder den nuværende situation for både "farlig" og "alvorlig", da amerikansk og kinesisk militær løbende kommer tættere på hinanden med få kommunikationskanaler.

- Der er så lidt tillid og dialog mellem de to parter, at så snart man får amerikansk og kinesisk forsvar tæt på hinanden uden foregående dialog, risikerer man, at den ene part gør noget drastisk, der kan ende i en militær konflikt.

Om og hvornår Nancy Pelosi aflægger besøg i Taiwain, er endnu ikke bekræftet officielt , men skal man tro det taiwanesiske medie TVBS – som rapporterer på baggrund af unavngivne kilder – vil hun ankomme tirsdag aften lokal tid.