Krigen i Ukraine

Det første skib er sejlet med afgrøder fra Ukraine

I alt er 17 skibe med knap 600.000 tons korn klar til afgang i dag. Det første skib har kurs mod Libanon.

Omkring klokken 8.35 mandag morgen afgik det længe ventede første skib med korn fra havnebyen Odesa i Ukraine.

Det oplyser det tyrkiske forsvarsministerium. Det fremgår desuden af hjemmesiden Marinetraffic.com, som overvåger skibstrafik.

Fragtskibet 'Razoni', sejler under sierraleonsk flag, oplyser Tyrkiet.

26.000 tons majskorn

Skibet er lastet med 26.000 tons majskorn, ifølge AFP, og vil ankomme til tyrkisk farvand tirsdag, hvor det vil blive inspiceret, inden Razoni fortsætter kursen mod Tripoli i Libanon, ifølge det tyrkiske forsvarsministerium.

Det oplyser det overvågningscenter for koordineringen af ukrainsk korneksport, som skal føre kontrol med, at aftalen om eksport af ukrainsk korn overholdes. Alle fire aftaleparter, Ukraine, Rusland, Tyrkiet og FN, har en repræsentant i overvågningscenteret i Istanbul.

Andre skibe vil derefter sejle "langs de maritime korridorer", fordi "procedurerne er afsluttet", lyder det videre fra det tyrkiske ministerium.

Der er tale om 17 skibe, der er fuldt lastet med knap 600.000 tons korn og - ifølge ukrainerne - har været det siden Rusland indledte invasionen 24. februar, siger TV 2s korrespondent Benjamin Kürstein.

- Det er en prøveballon, som er sendt op nu. Der er absolut nul tillid mellem Rusland og Ukraine. Tyrkerne har lavet to parallelle aftaler. Vi må se, hvordan det kommende døgn går. Om skibet når til sin destination, eller om der kommer komplikationer, mens skibet er på vej ud af Sortehavet, siger han.

Den ventede korneksport fra Ukraine bliver fulgt med stor spænding fra omverdenen.

Det er især genoptagelsen af hvedeeksporten, der er meget imødeset.

20 millioner tons på lager

De ukrainske lagre er i øjeblikket fyldt med op mod 20 millioner tons korn, der ikke kan eksporteres som følge af Ruslands militære kontrol med Sortehavet.

Ukraine er en betydelig aktør på det globale fødevaremarked, der sidder på afgørende andele af verdenshandlen på en række fødevarer. Det er majs, 13 procent af verdenshandlen, raps, 10 procent, byg, 11 procent, hvede, 9 procent, og solsikkeolie og -frø, 36 procent.

22. juli underskrev Rusland og Ukraine kornaftalen under overværelse af den tyrkiske præsident, Recep Erdogan, og FN's generalsekretær, António Guterres. Men knap var blækket tørt, før russerne angreb et af de vigtigste knudepunkter.

Under et døgn efter aftalens indgåelse ramte to missiler havnebyen Odesa – byen, hvor 20 millioner tons korn er fastlåst i siloer.