Udland

Berygtede silotårne i Beirut kollapser før toårsdag for eksplosion

Kollapsede siloer sender støvsky ind over Libanons hovedstad. Giver mindelser om eksplosion på havn i 2020.

Dele af Beiruts havnesiloer kollapsede søndag. Det fik en stor støvsky til at rejse sig og glide hen over den libanesiske hovedstad.

Det skete kun få dage før toårsdagen for den katastrofale eksplosion på havnen i Beirut. Den ødelagde dele af byen og kostede over 200 livet. 6500 blev såret.

Det var en brand, der har ulmet i flere måneder i siloerne, som søndag fik to tårne til at falde sammen.

Hæren sendte helikoptere ind over for at kaste vand på siloerne

- To tårne er kollapset indtil nu, og to andre er i fare for at kollapse, oplyser minister for offentlige arbejder Ali Hamieh.

Blevet stående som skamstøtte

De ramponerede siloer er efter eksplosionen blevet stående som skamstøtter over korruption og elendig regeringsførelse i Libanon.

Den enorme eksplosion skyldtes en forkert opmagasinering af kunstgødning på havnen. Der havde det ligget siden 2013, selv om faren for en eksplosion burde have været kendt. Men ingen handlede i tide.

I virkeligheden afbødede de store kornsiloer på havnen noget af eksplosionens kraft.

Kollaps efter brand

Søndagens delvise kollaps kommer, efter at en brand brød ud ved siloerne tidligere på måneden. Årsagen til branden var fermentering af de tilbageværende kornlagre kombineret med høje temperaturer.

Libanons fungerende premierminister har tidligere på ugen sagt, at der var en risiko for, at siloerne kunne kollapse.

- Den nordlige gruppe af siloer er nu i fare for at kollapse, sagde premierminister Nijab Mikatim i en udtalelse onsdag, hvor han også oplyste, at der var flere tusind ton hvede og majs i siloerne.

Han bad også hæren om at være forberedt og bad arbejdere, civilforsvaret og brandfolk om at holde sig på sikker afstand af siloerne.

Protester fra efterladte

Regeringen besluttede i april, at siloerne skulle rives ned, men det blev ikke til noget på grund af protester fra de efterladte til dem, der mistede livet i eksplosionen i 2020.

De ønskede, at siloerne blev stående som et mindesmærke for de omkomne.