Rusland invaderer Ukraine

Ukraine fordømmer russisk tweet om, at ukrainske fanger fortjente en ydmygende død

En ekspert i folkeret kalder det "helt uhørt".

Ukraine fordømmer et tweet fra den russiske ambassade i Storbritannien.

Det skriver The Guardian.

Tweetet handler om, at soldater fra Azov-bataljonen, en militant gruppe i Ukraine med bånd til højreekstremistiske miljøer, fortjener at blive henrettet.

Men ved hængning og ikke af en henrettelsespeloton.

- Fordi de er ikke rigtige soldater. De fortjener en ydmygende død, står der i tweetet, der er blevet delt fredag aften.

The Guardian skriver, at Andriy Yermak, lederen af den ukrainske præsident Zelenskyjs kontor, har svaret på beskedtjenesten Telegram:

- Rusland er en terroriststat. I det 21. århundrede er det kun barbarer og terrorister, der kan tale om henrettelse ved hængning på et diplomatisk niveau, lød en del af svaret.

Ambassadens tweet er af Twitter blevet markeret som voldeligt indhold men har fået lov at blive stående, fordi ”det er i offentlighedens interesse, at tweetet fortsat er tilgængeligt”.

Uenighed om skyld

Azov-bataljonen var et interessepunkt for meget af pressens dækning af krigen, da gruppen i tre måneder holdt stand på Azovstal-værket i den ukrainske havneby Mariupol.

Værket var den sidste modstandslomme i byen, indtil de sidste 531 ukrainske soldater overgav sig til russiske styrker i maj.

Ifølge den prorussiske justitsminister i det, russere og prorussere kalder Donetsk Folkerepublik, blev omkring 2300 soldater fra Azovstal taget til fange.

Det var blandt andet den ukrainske Azov-bataljon, der ifølge The Guardian og BBC blev holdt fanget i fængslet i Olenivka i Donetsk-regionen, der er blevet angrebet for nylig.

Russerne og ukrainerne er dog uenige om, hvem der står bag.

Henrettelse er bandlyst, siger ekspert

Udmeldingen fra russisk side er "helt uhørt", lyder det fra en ekspert.

- Hvis Rusland bekender sig til de almindelige krigsretlige regler, ville de vide, at man skal stille soldater til ansvar for de krigsforbrydelser, de har begået, og det skal afgøres ved en kompetent domstol, siger Frederik Harhoff.

Han er professor emeritus i folkeret ved Syddansk Universitet og tidligere retschef og dommer ved FN’s internationale krigsforbrydertribunal for både Rwanda og det tidligere Jugoslavien.

Som retschef har han siddet i det organ, som under den Internationale Domstol i Haag retsforfulgte mistænkte for krigsforbrydelser begået under krigen i Bosnien-Hercegovina.

- At hænge dem (medlemmer af Azov-bataljonen, red.) ville være helt uhørt i den forstand, at man ikke på forhånd kan bestemme en straf, navnlig ikke en dødsstraf, som er bandlyst i det internationale samfund, siger Frederik Harhoff.

Han understreger, at FN og det internationale samfund ikke anerkender døden som straf. En henrettelse er at bryde sig med humanitær folkeret. Den strengeste straf, som man kan blive pålagt ifølge almindelige krigsretlige regler, er fængsel på livstid. Og Frederik Harhoff understreger, at det altså betyder, at man først kommer ud af fængslet, når man bliver båret ud og er død.

Det vækker også undren, at tweetet er udsendt fra diplomatisk side.

- De spørgsmål skal ikke afgøres af politiske grunde eller diplomatiske myndigheder men af en domstol, lyder det fra den tidligere retschef.