Senatet i USA ventes at bremse lovforslag om vĂĄben

Repræsentanternes Hus vedtager forbud mod halvautomatiske våben, men forslaget gives ingen chancer i Senatet.

Det er fredag lykkedes for demokraterne i Repræsentanternes Hus i USA at få flertal for et lovforslag, der forbyder halvautomatiske våben.

Men forslaget vil sandsynligvis ikke blive godkendt i Kongressens andet kammer, Senatet, hvor demokraterne ikke kan mønstre det nødvendige flertal, som tilfældet er i Repræsentanternes Hus.

Alligevel mener demokraterne, at fredagens afstemning var nødvendig i kølvandet af en bølge af masseskyderier i USA i år.

Deriblandt et skoleskyderi i Uvalde i Texas med 21 dødsofre - 19 elever og to lærere.

Forbud udløb i 2004

Demokraterne er siden skoleskyderiet i Texas i slutningen af maj lykkedes med at få flere forslag om skærpet våbenkontrol godkendt i Repræsentanternes Hus.

- Disse militærlignende våben er lavet for at dræbe flest mulige mennesker på kortest mulige tid. De hører ganske enkelt ikke til i vores gader, sagde demokraten Jerrold Nadler, som er formand for retsudvalget, under debatten i Repræsentanternes Hus.

I 1994 vedtog Kongressen et ti år langt forbud mod salg af halvautomatiske våben i USA, men forbuddet udløb i 2004.

Selv om det nye lovforslag ikke tilskrives sandsynlighed for at blive godkendt i Senatet, så betegner formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, det som "et afgørende skridt i vores igangværende kamp mod den dødelige epidemi af våbenvold i vores nation".

Loven sigter pĂĄ at forbyde salg, import, produktion og overdragelse af visse halviautomatiske vĂĄben, som dem der er blevet anvendt i Uvalde samt i masseskyderier i Buffalo i New York og Highland Park i Illinois.

Nægtede opfordringer

I Buffalo blev ti personer, de fleste af dem sorte, dræbt i maj, og på USA's uafhængighedsdag 4. juli blev syv mennesker dræbt af skud i en forstad til Chicago.

Efter skoleskyderiet i Texas i maj opfordrede USA's præsident, demokraten Joe Biden, lovgiverne i Kongressen til at genindføre et forbud mod halvautomatiske våben. Eller som et minimum at sætte aldersgrænsen for at købe den slags våben op til 21 fra 18 år.

Men republikanske kongresmedlemmer, der anser den slags restriktioner som et brud på den forfatningsmæssige ret til at bære våben, har nægtet at følge Bidens opfordringer.