Udland

Gaskrisen får tyske byer til at slukke lyset og indføre kolde brusebade

Ifølge myndighederne er tiltagene nødvendige for at sikre, at landet har nok gas til vinteren.

En række af Tysklands største byer tager nu konsekvensen af den hastigt udviklende gaskrise.

Det sker gennem en række energibesparende tiltag, der skal mindske forbruget af gas.

Hannover i det nordvestlige Tyskland blev onsdag den første større by til at annoncere nye initiativer, som blandt andet betyder, at der bliver lukket for det varme vand i alle offentlige svømmehaller, udendørspools, sportshaller og fitnesscentre. Det skriver Die Welt.

Derudover vil der fra 1. oktober til 31. marts blive sat begrænsninger på opvarmningen af offentlige bygninger til maksimalt 20 grader, mens brugen af små airconditionanlæg og ventilatorer forbydes.

Museer, byens rådhus og andre seværdigheder vil ikke længere blive oplyst af projektører efter mørkets frembrud, og så vil der blive slukket for byens springvand.

Hannovers borgmester, Belit Onay, forklarer, at tiltagene er nødvendige i lyset af den uforudsigelige situation efter krigen i Ukraine. Daginstitutioner, skoler, plejehjem og hospitaler vil dog være undtaget for reglerne.

- Det handler om hver enkelt kilowatttime og at beskytte den kritiske infrastruktur. Det er ikke sjovt. Men jeg håber, at resten af samfundet i byen vil følge trop, siger han ifølge Bild.

Målet er at nedsætte byens energiforbrug med 15 procent – samme besparelse, som EU-landene tirsdag blev enige om at sigte efter.

Berlin slukker lyset

Flere byer har efterfølgende fulgt trop med lignende tiltag.

I hovedstaden Berlin har myndighederne besluttet at droppe oplysningen af de omkring 200 offentlige bygninger og monumenter. Det omfatter blandt andet katedralen Berliner Dom, operaen, det jødiske museum og Sejrssøjlen. Derudover vil over 100 radiatorer i offentlige bygninger blive slukket.

Viceborgmester Bettina Jarasch siger til Bild, at som følge af Ruslands krig mod Ukraine og russernes energipolitiske trusler er det afgørende, at man bruger energien så fornuftigt som muligt.

- Det gælder også og især i den offentlige sektor. Derfor vil vi ikke længere oplyse de bygninger i Berlin, som vi har ansvaret for. Set fra vores synspunkt er det forsvarligt i denne situation, også for at kunne yde et synligt bidrag, siger hun.

I landets tredjestørste by, München, har borgmester Dieter Reiter beordret en lang række tiltag for at mindske energiforbruget.

Her er der blevet lukket for det varme vand i offentlige kontorer, og temperaturen vil blive holdt på maksimalt 19 grader. Kontorer, der ikke er i brug, vil slet ikke blive opvarmet. Alle opvarmningssystemer i offentlige bygninger bliver gennemgået, deres energieffektivitet bliver undersøgt, og derudover bliver oplysningen af offentlige bygninger og springvand slukket om natten.

Ekspert er kritisk

Også Nürnberg og Leipzig har indført lignende tiltag, mens Oldenburg i de kommende uger også vil slukke gadelyset om natten, fortæller byens borgmester til NDR.

I Kassel i det centrale Tyskland er mange skoler opvarmet med gas, og derfor overvejer myndighederne ifølge Kommunal her at slå flere skoler sammen for at reducere forbruget.

Den tyske energiøkonom Lion Hirth fra universitetet Hertie School i Berlin er dog kritisk over for myndighedernes tiltag.

- Offentlige bygninger udgør kun en lille andel af det samlede energiforbrug, så de enkelte tiltag er ikke særligt effektive, siger han til ZDF.

Ifølge Tysklands nationale statistikbureau er industrien den klart største forbruger med 44 procent af landets strømforbrug. Herefter følger handel og service med 27 procent efterfulgt af private hjem med cirka 26 procent.

Oplagrer gas før vinteren

Tirsdagens aftale mellem EU-landene om at reducere gasforbruget kom i stand efter et ekstraordinært topmøde i Bruxelles. Den skal sikre, at EU har gas nok til at klare sig igennem vinteren, hvis Rusland lukker for forsyningen.

Tyskland er et af de lande, som er mest afhængige af den russiske gas, og derfor er vores tyske naboer under et særligt pres for at tilpasse sig, hvis de vil være sikre på at have nok gas til de kolde måneder.

Gassen bliver i Tyskland især brugt til at opvarme private hjem og til landets industri, og derfor er det afgørende, at man ikke kommer i gasmangel.

Flere tyske eksperter siger dog til Handelsblatt, at de ikke tror, at landet kommer i problemer denne vinter, hvis bare det nuværende niveau i gasleverancen opretholdes.

Men for at sikre sig har den tyske regering også besluttet at polstre de tyske gaslagre mest muligt inden vinteren.

Lagrene skal nu være 75 procent fyldt inden 1. september. Et tidligere mål om 80 procent per 1. oktober er blevet hævet til 85 procent, og målet for 1. november er hævet fra 90 til 95 procent fyldt.

Ifølge Die Zeit er de tyske gasfaciliteter i øjeblikket cirka 67 procent fyldte.