Udland

USA's justitsministerium undersøger Trump

Trumps inderkreds bliver spurgt ind til gamle møder og telefonsamtaler fra tiden omkring præsidentvalget for snart to år siden, skriver medier.

Det amerikanske justitsministerium er i færd med at undersøge den tidligere præsident Donald Trumps rolle i forsøget på at omstøde valgresultatet i 2020.

Det skriver flere medier, herunder The New York Times og The Washington Post, der har talt med kilder med kendskab til sagen.

En række personer fra Trumps inderkreds er ifølge aviserne blevet bedt om at redegøre for den daværende præsidents rolle gennem afhøringer om gamle møder, instruktioner og telefonsamtaler fra tiden omkring og efter præsidentvalget i november 2020.

Et tegn på, at justitsministeriets efterforskning af Trump har bevæget sig ind i en betydeligt mere "aggressiv" og "politisk" fase, lyder det.

Spørger ind til gamle møder

Det amerikanske justitsministerium er i forvejen ved at efterforske forløbet før og under stormløbet på Kongressen 6. januar 2020.

Det er i forbindelse med den efterforskning, at anklagerne ifølge de to aviser også har valgt at afhøre vidnerne om Trumps egen rolle.

Blandt dem, som justitsministeriet har afhørt om Trumps rolle, er to af den tidligere vicepræsident Mike Pences toprådgivere, som har kendskab til hele forløbet omkring valget i november 2020.

Et valg, Trump fortsat nægter at have tabt.

Undervejs har justitsministeriet spurgt de to toprådgivere og en række andre vidner, hvad Trump lavede i perioden.

Det gælder blandt andet møder, som Donald Trump afholdt i december 2020 og januar 2021, ligesom vidnerne ifølge The Washington Post er blevet spurgt til, hvilke instruktioner Trump måtte have givet i forsøget på at forhindre en certificering af den nuværende præsident, Joe Bidens, valgsejr.

Herunder også vidneforklaringen om, at Trump skulle have forsøgt at presse sin vicepræsident til at omstøde valgresultatet.

Tilbage i april fik ministeriet desuden fat i teledata fra nøglepersoner i Trump-administrationen, blandt andre den tidligere stabschef Mark Meadows. Også det indgår i den nuværende undersøgelse.

Der er dog ikke officielt indledt en kriminalefterforskning af Donald Trump fra tiden omkring valget, og det vides endnu ikke, om han vil blive retsforfulgt.

"Konspiration imod landet"

Det helt store spørgsmål bliver altså nu, hvilken sigtelse justitsministeriet kan komme med – og vigtigst af alt, om de gør det.

Det siger den danske USA-journalist Anne Alling til TV 2.

- Der skal virkelig nogle meget klare beviser til, før justitsministeriet vil lægge en direkte sag an mod en tidligere præsident, hvilket i øvrigt aldrig er set før, lyder det.

Skulle det alligevel ske, at Trump får en sag mod sig, regner man ifølge Anne Alling med, at sigtelsen vil hedde ”konspiration imod landet” – altså konspirationen om at underkende valgresultatet fra 2020.

Undersøgelsen drejer sig altså ikke kun om Trump og hans stabs ageren under stormløbet 6. januar, men et langt mere komplekst og vidtrækkende forsøg på at omstøde valget, som begyndte allerede måneder tidligere.

Tirsdag var Donald Trump tilbage i Washington D.C. for første gang, siden han forlod Det Hvide Hus i januar 2021. Her fremlagde han sine visioner for USA og gentog desuden den udokumenterede påstand om, at han vandt præsidentvalget i 2020.