Udland

Populær sherif anklaget for at lade fanger voldtage kvinder i arrest

Fængselsbetjent solgte nøgle, så mandlige fanger kunne voldtage kvindelige indsatte. Sådan lyder en af anklagerne mod sherif kendt fra tv i USA.

To civile søgsmål rejser uhyggelige anklager mod en populær sherif i USA.

'Årets sherif' i staten Indiana er under anklage for at have ladet en "rædselsnat" udfolde sig bag tremmerne i Clark Countys arrest i Jeffersonville.

Mere specifikt i kvindeafdelingen.

Dette var et komplet og fuldstændigt sammenbrud af alt, hvad man kan forvente af en arrest

Bart Bettaeu, advokat

Det første søgsmål blev anlagt i juni på vegne af 20 kvindelige indsatte, og et nyt blev anlagt i denne uge af otte kvindelige indsatte.

Det nye søgsmål anklager en fængselsbetjent ved navn David Lowe for at have taget imod 1000 dollars (cirka 7000 kroner) fra to mandlige indsatte.

For pengene fik de en nøgle til kvindeafdelingen, så de en halv time før midnat 23. oktober 2021 i flere timer uforstyrret kunne chikanere, true og voldtage kvinder i fængslet.

Mindst to blev voldtaget om natten

Mange amerikanske medier dækker sagen. Blandt andet den lokale tv-station 13 News, der har talt med nogle af de kvindelige indsattes advokat. Ifølge lawandcrime.com er mindst 28 kvindelige indsatte nu en del af de to søgsmål.

- Kvinder blev chikaneret, seksuelt overfaldet, truet og fuldstændig skræmt, siger advokat Bart Betteau, der har anlagt søgsmålet fra juni, til 13 News.

På trods af kameraer på afdelingen greb ingen, ifølge advokaten, ind.

Så betjentene den anden vej, mens disse hændelser fandt sted? Eller passede de simpelthen bare ikke deres job?

Stephen Wagner, advokat

Begge søgsmål påstår, at de to maskerede fanger truede kvinderne med at slå dem ihjel, hvis de trykkede på alarmknappen til vagterne.

De to mandlige indsatte vendte senere tilbage med flere mandlige indsatte, der havde dækket deres ansigter med håndklæder og tæpper.

I løbet af de efterfølgende timer ragede de ifølge 13 News på de kvindelige indsatte, blottede sig for dem og truede dem.

Mindst to kvinder blev voldtaget ifølge sagsanlæggene.

Det nyeste søgsmål skriver, at en kvindelig indsat blev voldtaget og fik herpes.

Ifølge det oprindelige søgsmål blev en anden kvinde også voldtaget. Hun blev gravid og mistede senere barnet.

Det hele foregik i mørke.

Et fuldstændigt sammenbrud

Først flere timer senere, da en af de kvindelige indsatte trykkede på alarmknappen og skreg efter fængselsbetjentene, trak de mandlige fanger sig tilbage.

- Dette var et komplet og fuldstændigt sammenbrud af alt, hvad man kan forvente af en arrest, nemlig at de sørger for sikkerhed, siger advokat Bart Bettaeu, der anlagde det første søgsmål, til 13 News.

Ifølge det oprindelige søgsmål kom en unavngiven fængselsbetjent ind på afdelingen og tændte lyset. Men i stedet for at tage sig af kvinderne, fortalte betjenten, at kvinderne nu havde mistet retten til mørke, så lyset skulle være tændt de næste 72 timer.

Desuden fik de også konfiskeret puder, tæpper og hygiejneprodukter.

Sheriffen mener, at kvinderne lyver

Fængselsbetjenten David Lowe, der ifølge det nye søgsmål havde solgt nøglen, blev fyret inden for 24 timer af hændelsen og anholdt få dage senere. Ledelsen blev først opmærksom på sagen, da en af de kvindelige indsattes advokat kontaktede dem dagen efter nattens hændelser.

Det skriver sherif Jamey Noels advokat ifølge The New York Times i en pressemeddelelse, hvor hændelsen tilskrives "de uventede kriminelle handlinger fra en uærlig fængselsbetjent".

David Lowe står til op til 9,5 års fængsel, hvis han bliver kendt skyldig i grov pligtforsømmelse og i at have hjulpet fanger med at flygte. Hans straffesag kommer for retten til november.

Efterforskere fra sheriffens kontor har foretaget afhøringer af de kvindelige indsatte.

- Disse interviews har givet informationer, der er i direkte modstrid med anklagerne i det civile søgsmål, skriver sheriffens advokat uden at gå i detaljer med, hvad der er forkert.

Advokaten siger videre, at der tilsyneladende har været "en systematisk plan" blandt de indsatte den nat om at stykke en historie sammen om de centrale påstande i sagsanlæggene.

Fængselsbetjenten forklarer, at det var en fejl

Der var ikke tale om bestikkelse, men om en uheldig fejl. Det fortæller den anholdte fængselsbetjent, David Lowe, til Washington Post.

Han fortæller, at han havde arbejdet for meget i ugerne op til rædselsnatten og ved en fejl havde ladet de to fanger stjæle nøglen til kvindeafdelingen.

Mens det skete, var han på arbejde i en anden del af arresten, så han hørte først om det en af de følgende dage.

Han fortæller til avisen, at han blev "presset og tvunget til at afgive en falsk tilståelse" om, at han skulle have solgt nøglerne.

Advokaterne skriver dog i de civile søgsmål, at det ikke kun var resultatet af et enkelt broddent kar, men et resultat af systematiske fejl fra Clark Countys sherifs side, der undlod at bemande arresten korrekt, træne fængselsbetjentene og føre tilsyn med betjentene.

Derfor er sherif Jamey Noel også anklaget specifikt i sagsanlæggene, hvor de kvindelige indsatte kræver erstatning for overgrebene.

Sheriffen er kendt fra tv

Sherif Jamey Noel er kendt fra første sæson af realityserien '60 days in', hvor deltagerne gik undercover som indsatte i netop Clark County arresten i Jeffersonville. Ifølge lokalavisen The Courier-Journal førte serien til fem fyringer. Blandt andet for unødvendig brug af magt.

- Det er ingen hemmelighed, at Clark Country arrest havde problemer, og vi var nødt til at handle hurtigt, sagde den nyvalgte sherif Jamey Noel dengang.

I august 2015 blev en ansat i arresten fyret for at have sex med en indsat.

Sherif Jamey Noel overtog posten i 2014, efter at hans forgænger indrømmede, at han havde løjet til FBI om at have betalt en prostitueret for oralsex.

Sidste år blev Jamey Noel ifølge lokalradiostationen WBIW kåret som 'Årets sherif' i staten.

Hvorfor greb ingen ind?

Ud over sheriffen og fangevogteren David Lowe er det ukendte antal fængselsbetjente, der var på arbejde den nat, også sagsøgt.

- Der er omkring 400 indsatte, og det kræver en hel del betjente, siger advokat Stephen Wagner, der anlagde det første søgsmål, til The New York Times.

- Hvem holdt øje med videoovervågningen i de to timer? spørger han og tilføjer:

- Så betjentene den anden vej, mens disse hændelser fandt sted? Eller passede de simpelthen bare ikke deres job?