Krigen i Ukraine

Ukrainske havnebyer angrebet: Rusland er "verdensmestre" i at udnytte aftaler, siger analytiker

Ifølge en analytiker forsøger Rusland at ødelægge Ukraines eksport af korn uden samtidig at bryde sin aftale med FN og Tyrkiet.

Om få dage kan et skib lastet med korn være på vej ud af en ukrainsk havn for første gang i mange måneder.

Sådan lød meldingen mandag fra Ukraines minister for infrastruktur, Oleksandr Kubrakov, skriver BBC.

Det sker, efter at Ukraine og Rusland – nogle af verdens største eksportører af korn – hver især fredag indgik aftaler med FN og Tyrkiet om at sikre forsyningen af korn i verden og dermed undgå sultkatastrofer flere steder.

Ingen vestlige skibe tør jo besejle ukrainske havne, hvor missilerne stadig rammer

Jacob Kaarsbo, analytiker

De ukrainske lagre er i øjeblikket fyldt med op mod 20 millioner tons korn, der ikke kan eksporteres som følge af Ruslands militære kontrol med Sortehavet.

Siden aftalerne om sikring af korneksporten har Rusland dog foretaget flere missilangreb mod netop ukrainske havne.

Under et døgn efter aftalens indgåelse slog to russiske missiler således ned i havneområdet i den ukrainske by Odesa, og tirsdag meldte borgmesteren i havnebyen Mykolajiv om et massivt angreb på havneinfrastruktur i området.

Hæfter sig ved separate aftaler

Rusland har forsvaret angrebet på Odesa med forklaringen, at missilerne ramte militære mål, men den påstand har det britiske forsvarsministerium efterfølgende skudt ned.

Spørgsmålet er, hvorfor Rusland efter aftalen med FN og Tyrkiet nu alligevel angriber netop de områder, der er essentielle for Ukraines eksport af korn.

- Det gør Rusland, fordi de vil forhindre Ukraine i at eksportere korn og foder, så Ukraine ikke får noget økonomisk udbytte eller politisk goodwill ud af aftalen, lyder analysen fra Jacob Kaarsbo.

Han er senioranalytiker i Tænketanken Europa og tidligere analysechef hos Forsvarets Efterretningstjeneste. Han hæfter sig ved, at der er indgået to separate aftaler.

Således har Rusland indgået en aftale med Tyrkiet og FN – og Ukraine det samme – hvilket ifølge Jacob Kaarsbo betyder, at Rusland ikke nødvendigvis er forpligtet til sikre, at Ukraines aftale kan føres ud i livet.

- Rusland har skrevet under på, at de ikke angriber ukrainske installationer med relation til eksport af korn. Men hvad betyder det egentlig? Det er op til fortolkning, siger han.

Rusland giver Vesten skylden for fødevaremangel

Derfor kan Rusland i princippet godt bombe dele af ukrainske havnebyers infrastruktur uden at bryde sin aftale, vurderer Jacob Kaarsbo.

For Rusland er aftalen om eksport og korn ifølge Jacob Kaarsbo en måde at vise omverdenen, at de faktisk kærer sig om særligt afrikanske og mellemøstlige staters fødevaremangel.

I virkeligheden er Ruslands primære interesse en anden, vurderer analytikeren.

- Russerne har en helt klar interesse i at gøre det så svært som muligt for Ukraine at få korn ud på verdensmarkedet, så det kommer til at se ud som om, at Ukraine og Vesten er skyld i sultkatastroferne i verden, siger Jacob Kaarsbo.

FN presset til at lande en aftale

Jacob Kaarsbo beskriver Rusland som "verdensmestre" i at udnytte aftaler med humanitære formål til egen vinding.

- Vi så det også med aftalerne om humanitære korridorer i Syrien og senest i Mariupol. Alle aftaler gøres til våben, mens vi i Vesten synes, at der bør være et reelt humanitært hensyn, siger Jacob Kaarsbo.

Helt konkret vurderer han, at den russiske præsident, Vladimir Putin, har udnyttet FN's og Vestens desperation for at undgå sultkatastrofer i særligt Afrika og Mellemøsten.

- FN's generalsekretær, António Guterres, var presset til at finde en aftale. Det var det muliges kunst for at undgå en katastrofe. Det bruger russerne til at få løftet nogle sanktioner i deres del af aftalen, siger Jacob Kaarsbo.

Samtidig kan Rusland altså forsøge at forpurre den ukrainske korneksport og forsøge at give Vesten skylden, siger han:

- Ingen vestlige skibe tør jo besejle ukrainske havne, hvor missilerne stadig rammer. Vesten kan ikke gøre det samme mod Rusland, og dropper man den nye aftale, kan Sergej Lavrov (Ruslands udenrigsminister, red.) rejse verden rundt med historien om, at Vesten er skyld i sultkatastroferne. Det gør han sådan set allerede, siger analytikeren med henvisning til ministerens seneste besøg i Egypten.

USA: Du kan ikke stole på Putin

De russiske angreb på havnen i Odesa har mødt stor fordømmelse fra både FN og USA.

Sidstnævnte har efter angrebet meddelt, at USA arbejder på en plan B for at eksportere så meget af Ukraines korn som muligt ad andre veje – blandt andet via lastbil og godstog.

- Der er ikke nogen måde, du kan stole på, hvad Vladimir Putin siger, lød begrundelsen for den nye plan fra Samantha Power, administrator i USA's agentur for international udvikling (USAID) ifølge CNN.

Hvorvidt det vil lykkes Ukraine at eksportere sit korn i den kommende tid, tør Jacob Kaarsbo ikke spå om.

- Nu må vi se, hvad USA planlægger. Men jeg tror ikke, at det er et spørgsmål om enten eller, men mere om hvor lidt eller hvor meget det lykkes at eksportere, siger han.