Udland

Trump går freestyle under tale: - Jeg ville have været verdens bedste basket-træner for kvinder

Det er første gang siden januar 2021, at Donald Trump sætter sine ben i den amerikanske hovedstad, Washington D.C.

Tirsdag var den tidligere amerikanske præsident, Donald Trump, tilbage i Washington D.C. for første gang, siden han forlod Det Hvide Hus for 18 måneder siden.

Vi burde ikke tillade mænd at konkurrere i kvindesport. Det er så vanvittigt

Donald Trump, USA's tidligere præsident

Her gik han på scenen for at holde afslutningstalen for tænketanken America First Policy Institute – en tænketank, der deler flere af de konservative holdninger, som Trump turnerede med i sin præsidenttid.

Og blandt de mange dystre opremsninger af nylige kriminalsager fra amerikanske storbyer, der skulle signalere, at demokraterne fuldstændig har mistet kontrollen med USA, benyttede Trump også lejligheden til at gå helt freestyle.

For eksempel da han drejede snakken over på transkønnede i sportens verden.

- Vi burde ikke tillade mænd at konkurrere i kvindesport. Det er så vanvittigt, sagde han, hvorefter han lod som, at nogen bad ham om at holde sig fra emnet.

"Hr., det må du ikke sige, det er meget kontroversielt" sagde Trump til sig selv på scenen og afsluttede ifølge The Guardian seancen med at sige, at han i øvrigt "ville have været verdens bedste basketballtræner for kvinder".

Kommer Trump tilbage i 2024?

Til sidst i Donald Trumps tale kom det, de fleste havde forventet, nemlig en gentagelse af snart to års hårdnakkede udtalelser om, at det ikke var Joe Biden, der vandt i 2020, men Trump.

Udtalelser, der i øvrigt er blevet modbevist gang på gang af eksperter og myndigheder.

- Jeg stillede op som præsidentkandidat, jeg vandt, og jeg vandt anden gang, men endnu større anden gang. Meget større. Jeg siger altid, at jeg stillede op første gang, og jeg vandt. Men vi gjorde det faktisk to gange, lød det fra Trump.

Ifølge Mirco Reimer-Elster, TV 2s USA-analytiker, er der også "enorm meget symbolik" i, at Donald Trump vender tilbage til den amerikanske hovedstad netop nu.

Både fordi han forlod den i kølvandet på netop et tabt præsidentvalg, men også fordi han forlod det i kølvandet på stormløbet mod Kongressen 6. januar sidste år. En dato, der er blevet kaldt en af de mest dystre i USA's historie.

Men sidst, men ikke mindst, er Trumps tilbagevenden også symbolsk, fordi den sker i et år med midtvejsvalg og dermed kun to år til næste præsidentvalg:

- Alle politisk interesserede i USA spørger jo sig selv lige nu, om Donald Trump vender tilbage til Det Hvide Hus i 2024, fordi man jo regner med, at han kommer til at genopstille ved næste valg, siger Mirco Reimer-Elster.

Donald Trump har endnu ikke officielt meldt ud, at han vil stille op igen i 2024, og det blev heller ikke under sin tale tirsdag, at han gjorde det. Ifølge flere kilder tæt på den tidligere præsident kan en officiel udmelding dog være lige om hjørnet.