Rusland invaderer Ukraine

Midt under krigen er udskældt ekskansler dukket op i Moskva - hvad laver han dér?

Schröder har siden Ruslands krig i Ukraine været under massivt pres i hjemlandet, hvor han allerede er blevet straffet for sine russiske forbindelser.

Den tidligere tyske forbundskansler Gerhard Schröder trækker igen overskrifter på grund af sine tætte bånd til Rusland.

Tyskeren er en mangeårig ven af Ruslands præsident, Vladimir Putin, og trods krigen i Ukraine opretholdt han længe sine forbindelser til store russiske energiselskaber.

Nu er han så blevet set på et hotel i den russiske hovedstad, Moskva.

Og hvad laver han her? lyder det undrende fra tyske RTL.

Det er en journalist fra de to tyske medier n-tv og RTL, som har set Schröder på hotellet. Ifølge journalisten, Dirk Emmerich, anmodede han ekskansleren om et formelt interview, hvilket han høfligt takkede nej til.

Journalisten spurgte så, om Gerhard Schröder var i byen for at mødes med Putin?

- Jeg er her på ferie et par dage. Moskva er en smuk by, lød forklaringen.

Da journalisten efterfølgende spurgte, om ikke hotellet lå meget tæt på den russiske oliekoncern Rosneft, hvor Schröder indtil maj sad i bestyrelsen, lød tyskerens svar:

- Gør det det? Åh ja, det er rigtigt. Det har du da ret i.

Den russiske forbindelse

Gerhard Schröder, der ledede Tyskland fra 1998 til 2005, har i årevis været kritiseret for sine tætte forhold til Rusland.

Efter russerne 24. februar indledte en invasion af nabolandet Ukraine, kom ekskansleren under massivt pres i hjemlandet.

Både Forbundsdagen, hans eget socialdemokratiske parti, SPD, og forbundsregeringen krævede, at han ikke længere måtte være lobbyist for russiske gas- og oliekoncerner.

Men han holdt længe fast, og først 20. maj bekendtgjorde Schröder, at han forlod bestyrelsen i oliekoncernen Rosneft, hvor han var bestyrelsesformand.

Et par dage senere forklarede Schröder i et opslag på LinkedIn, at han havde takket nej til en bestyrelsespost i Ruslands store energiselskab Gazprom. Ifølge tyskeren var det dog længe siden, at han afviste en nominering.

Gerhard Schröder har desuden haft ledende poster i gasledningsprojekterne Nord Stream 1 og Nord Stream 2.

Kreml udelukker ikke kontakt

På et pressemøde tirsdag bekræfter Kremls talsmand, Dmitrij Peskov, at Schröder, "så vidt vi ved", befinder sig i den russiske hovedstad.

- Der er ikke planlagt nogen møder, men vi kan ikke udelukke kontakt, siger Peskov ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax.

Adspurgt, hvor aktivt Putin og Schröder opretholder kontakten, svarer han:

- Mindre aktivt nu.

I marts besøgte tyskeren også Moskva, hvor han mødtes med Putin, og for to uger siden udtalte han til Frankfurter Allgemeine, at han ønskede at forblive i kontakt med den russiske leder.

- Jeg vil ikke opgive mine muligheder for at tale med præsident Putin.

I samme forbindelse gav Schröder udtryk for, at han ikke tror på en militær løsning på konflikten i Ukraine, og han såede tvivl om Vestens beslutning om at fokusere på at forsyne ukrainerne med våben.

Tysk regering ikke involveret

Nyheden om, at ekskansleren nu – efter eget udsagn – er taget på ferie i Moskva, vækker derfor ikke begejstring i Tyskland.

Partifællen og beskæftigelsesminister Hubertus Heil tager i et interview med n-tv og RTL afstand fra sin tidligere formand.

- Jeg har længe ikke kunnet forstå sådan en opførsel, særligt i disse tider. Men det er ikke relevant i forhold til regeringens politik eller mit parti, siger han.

De to tyske medier har også været i kontakt med en talsmand for den tyske regering, der foruden socialdemokratiske SPD består af miljøpartiet De Grønne og liberale FDP.

- Forbundskancelliet var og er ikke involveret i Gerhard Schröders rejse til Moskva, oplyser en talsmand.

Risiker ekskludering

De russiske forbindelser har allerede haft konsekvenser for den tidligere forbundskansler.

I maj valgte de tre regeringspartier at fratage Schröder nogle af hans privilegier.

SPD-politikeren havde allerede mistet en række medarbejdere, som havde sagt deres stillinger op i protest, og det resterende personale fik besked på at lukke hans kontor ned og efterfølgende overtage andre opgaver, lød det i en indstilling til forbundsdagens økonomiudvalg.

Det er et kontor, som tidligere kanslere har som privilegium i Berlin. Ifølge n-tv blev der alene sidste år overført mere end tre millioner kroner fra statskassen til kontoret.

Schröder fik dog lov til at beholde sin pension og sine livvagter, som de konservative partier CDU og CSU ellers også ville fratage ham.

- Schröder skader Tysklands internationale anseelse. Trods krigen i Ukraine har han endnu ikke taget afstand til den russiske præsident, Vladimir Putin, og holder også fast i sine poster i forskellige, russiske energiselskaber, lød det i begrundelsen fra CDU og CSU.

Socialdemokraterne har desuden igangsat et forløb om en mulig ekskludering af Gerhard Schröder fra partiet. Der er dog en række juridiske forhindringer, som først skal afklares.

Der ventes at blive taget en endelig beslutning over de kommende uger, og en udmelding fra SPD kan komme i begyndelsen af august.