Udland

Kina truer USA med store konsekvenser, hvis Pelosi tager på planlagt rejse

Et planlagt besøg i Taiwan har fået Kina til at rasle med sablerne og sat Joe Biden i en udenrigspolitisk knibe.

Lederen af Repræsentanternes Hus i USA, Nancy Pelosi, har planlagt at besøge Taiwan i august.

Det kunne først Financial Times og siden flere andre medier fortælle i sidste uge.

Rejseplanerne er ikke officielt bekræftet, men reaktionen fra Kina kom prompte:

Et sådant besøg vil underminere Kinas suverænitet og territoriale integritet – og de eventuelle konsekvenser vil USA drages til ansvar for, lød advarslen fra det kinesiske udenrigsministeriums talsmand, Zhao Lijian.

I weekenden kunne Financial Times berette, at Kina i direkte samtaler med USA havde skærpet retorikken og var kommet med endnu kraftigere advarsler.

Noget, som Zhao Lijian syntes at bekræfte på et pressemøde mandag, hvor han blev spurgt ind til historien.

- Vi er seriøst forberedt, sagde han ifølge Reuters.

Da talsmanden blev bedt om at uddybe, hvordan det skulle forstås, herunder om det drejede sig om en militær eller diplomatisk reaktion, lød hans svar:

- Hvis man fra amerikansk side er indstillet på at gå sin egen vej, vil Kina tage stærke foranstaltninger for resolut at reagere og svare igen.

Kontroversielt besøg

Østaten Taiwan i Det Sydkinesiske Hav har siden afslutningen på den kinesiske borgerkrig i 1949 i praksis fungeret som et selvstændigt land.

Men den bliver af regeringen i Beijing stadig betragtet som en del af Kina, og præsident Xi Jinping er fast besluttet på at genforene Taiwan med resten af landet.

Han har sågar truet med at anvende magt for at sikre, at det sker.

Kina har de seneste år øget militæraktiviteten omkring Taiwan for at forsøge at presse den demokratisk valgte regering i Taiwan til at acceptere kinesisk overherredømme.

Derfor accepterer kineserne heller ikke nogen form for anerkendelse af Taiwans selvstændighed – hvilket et besøg fra formanden for Repræsentanternes Hus ville kunne tolkes som.

Nancy Pelosi vil således være den højest rangerende amerikanske politiker til at besøge Taiwan i 25 år.

Opbakning til Pelosi

82-årige Nancy Pelosi vil af sikkerhedshensyn ikke selv udtale sig om sine rejseplaner, men historien og kinesernes reaktion har allerede medført stor politisk uro i USA.

Fra flere sider er der opbakning til den demokratiske politikers rejseplaner – herunder også fra flere republikanske politikere, skriver nyhedsbureauet AP.

De opfordrer præsident Joe Biden til at udtrykke klar opbakning til Pelosis besøg i Taiwan, da en udskydelse eller beslutning om ikke at gennemføre rejsen vil blive tolket som om, at USA ikke tør modsætte sig Kina.

- Formand Pelosi bør tage til Taiwan, og præsident Biden bør gøre det helt klart for Xi, at der ikke er noget som helst, det kinesiske kommunistparti kan gøre ved det, siger den republikanske senator Ben Sasse til CNN.

Biden sår tvivl om tur

Præsident Biden fortalte i sidste uge, at han planlægger at tale med Kinas præsident Xi inden månedens udgang.

Det var dog, som om han allerede såede tvivl om gennemførelsen af turen.

- Jeg tror, at militæret mener, at det ikke er en god idé lige nu, sagde Biden.

Lyn-analyse

Problemet for Biden er, at man ikke kan annoncere et besøg i Taiwan og så trække i land, for så er USA ikke en troværdig allieret. Hvis man trækker sig, fordi Kina truer med konsekvenser, kan Taiwan reelt ikke regne med amerikansk hjælp. Så Pelosi er nødt til at tage af sted. Det vil se skidt ud at sende et signal om, at man lader sig kyse – særligt på et tidspunkt, hvor en anden diktator lige har invaderet et land i Europa, fordi han heller ikke frygtede USA’s reaktion. Så Taiwan er en svær situation for Joe Biden, der i forvejen kæmper med manglende tillid i befolkningen til, at han kan løse internationale kriser.

Nancy Pelosi reagerede den efterfølgende dag ved at understrege vigtigheden i at udvise støtte til Taiwan.

Pelosi forklarede, at hun var bekendt med Joe Bidens udtalelse om hendes mulige besøg, men at hun ikke selv har hørt noget direkte fra præsidenten.

- Jeg tror, at det, som præsidenten sagde, var, at militæret måske var bange for, at mit fly blev skudt ned eller sådan noget. Jeg ved det ikke helt, sagde hun ifølge CNN.

Selvom Kina næppe vil forsøge at skyde et fly med en amerikansk toppolitiker ned, har regeringskilder og eksperter peget på andre scenarier. For eksempel at kineserne måske vil forsøge at forhindre Pelosi i at lande ved at erklære en såkaldt "no fly zone" over Taiwan.

- Hvis USA er fast besluttet på at få et besøg til at ske, ved de, at Kina vil lave strenge foranstaltninger uden fortilfælde, og at USA er nødt til at lave militære forberedelser, siger Shi Yinhong, ekspert i internationale relationer ved Renmin University i Beijing, til Time.

Tavshed fra Det Hvide Hus

I den amerikanske regering og Det Hvide Hus vil man ikke forholde sig til, hvorvidt Pelosi har præsident Bidens opbakning til turen.

- Administrationen giver rutinemæssigt medlemmer af Kongressen information om potentielle rejser, herunder geopolitiske og sikkerhedsmæssige overvejelser, siger pressesekretær i Det Hvide Hus, Karine Jean-Pierre, ifølge AP.

Hun understreger, at det er op til Kongressens medlemmer at træffe deres egne beslutninger.

Fakta: Kina og Taiwan

Kina med det officielle navn Folkerepublikken Kina er verdens mest folkerige land med en befolkning på cirka 1,4 milliarder. Kina anser Taiwan som en kinesisk provins.

Taiwan med det officielle navn Republikken Kina består af hovedøen Taiwan samt enkelte småøer og har en befolkning på cirka 24 millioner.

Kun få lande verden over anerkender Taiwan med diplomatiske forbindelser, og særligt på grund af kinesisk modstand har landet heller ikke plads i WHO og FN.

Financial Times har fået et enslydende svar fra Det Nationale Sikkerhedsråd, der ikke vil svare på, om man har opfordret Nancy Pelosi til at aflyse turen.

I det amerikanske udenrigsministerium vil talsmand Ned Price heller ikke forholde sig til eventuelle bekymringer.

- Jeg vil bare gentage vores politik, og det er, at vi forbliver forpligtet til at opretholde fred og stabilitet på tværs af Taiwanstrædet og vores 'et-Kina'-politik, siger han til AP.

Talsmanden henviser her til, at USA officielt anerkender, at Taiwan principielt er en del af Kina.

Af samme årsag måtte Det Hvide Hus i maj nedtone udtalelser fra Joe Biden, der på et pressemøde havde lovet, at USA ville forsvare Taiwan, hvis Kina angreb og forsøgte at indlemme østaten med magt.