Rusland invaderer Ukraine

HIMARS smadrer de russiske ammunitionsdepoter – ukrainske offensiver i vente

August tegner til at blive en vigtig måned i krigen mellem Ukraine og Rusland.

Du har muligvis set videoerne på sociale medier. Kæmpemæssige og voldsomme eksplosioner navnlig ved nattetide i Ukraine. Senere dukker der billeder op, der mest af alt minder om et månelandskab. Siden USA leverede det potente High Mobility Artillery Rocket System, også kendt som HIMARS, til Ukraine i slutningen af juni, har russiske ammunitionsdepoter været prioriterede mål. Et efter et er de gået op i flammer.

I skrivende stund er omtrent 50 store ammunitionsdepoter langt bag frontlinjen i de delvist besatte regioner Kharkiv, Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja og Kherson blevet sat ud af spillet. Flere tusinde tons russiske artillerigranater, der skulle være blevet brugt til tæppebombning af ukrainske byer, er blevet uskadeliggjort.

Det er ikke kun ammunitionsdepoter, der er mål for Ukraines nye supervåben. Det gælder også blandt andet kommandoposter, militærlejre, vigtig infrastruktur som for eksempel broer og jernbaneknudepunkter samt radarinstallationer og antiluftskyts. Ifølge en talsmand i USA’s forsvarsministerium havde Ukraine i sidste uge ramt over 100 højt prioriterede mål.

HIMARS er en gamechanger

Tæppebombning med artilleri var rygraden i den russiske offensiv i Donbas i maj og juni måned. Storbyen Sjevjerodonetsk blev blandt andet jævnet med jorden. Det var den brændte jords taktik i ekstrem form. De store russiske ammunitionslagre spillede en nøglerolle, men med HIMARS’ indtog er lagrene gået tabt.

Siden Ukraine tog våbensystemet i brug for en lille måned siden, har der været et markant fald i den russiske beskydning med artilleri. Ukrainske enheder i Donbas melder om fald på 90 procent. Det præcise fald er umuligt at opgøre, men offentligt tilgængelige data bekræfter et markant fald. Resultatet er, at fronterne stort set ikke har flyttet sig i tre uger.

Ruslands forsvarsminister, Sergej Sjojgu, offentliggjorde 16. juli ganske vist "en operativ pause", men i hvert fald to forhold antyder, at pausen er nødtvungen. For det første tilførte Rusland allerede for tre uger siden flere styrker til nøgleområderne ved Izium og Bakhmut i Donbas. Den sandsynlige forklaring er, at de planlagde en offensiv mod de strategisk vigtige byer Slovjansk og Kramatorsk.

For det andet viser data, at de russiske styrker i et par omgange har forsøgt at intensivere artilleribeskydningen. Det har varet et døgn eller to, og så er det aftaget igen. Derfor er det sandsynligvis HIMARS-beskydningen, der har forårsaget stilstanden.

Ødelagte forsyningslinjer er afgørende

Den afledte effekt på forsyningslinjerne er fremadrettet et afgørende forhold. Rusland har forsøgt at tilpasse sig HIMARS’ præcision og rækkevidde ved at flytte blandt andet ammunitions- og brændstoflagre uden for HIMARS' rækkevidde på omkring 80 kilometer. Frem for at hente ammunition og brændstof på et lager nær jernbanen og fragte det 20-30 kilometer i lastbiler til fronten skal de nu typisk fragte det 100 kilometer. Der er bare ikke noget, der tyder på, at Rusland har lastbilkapaciteten til at genoprette det samme forsyningsniveau til fronten over distancer, der er mellem tre og fem gange så lange.

I krigens første fase i det nordlige Ukraine havde Rusland store problemer med at forsyne deres tropper ved hjælp af lastbiler over længere distancer. Det var en af de vigtigste årsager til, at de måtte trække sig fra nord. Ved fronterne i det østlige og sydlige Ukraine har russerne indtil nu kunnet udnytte jernbanenettet til at få forsyninger helt tæt på frontlinjen. Det var nøglen til at opbygge de store lagre og gennemføre det voldsomme artilleriangreb i Donbas.

Har Rusland andre muligheder?

Der kunne være andre muligheder for at tilpasse sig truslen fra HIMARS. For eksempel hvis Rusland havde antiluftskyts til at nedskyde raketterne. Den sidste måned har dog vist, at ikke engang Ruslands avancerede luftforsvarssystem, S-400, kan stille noget op.

Alternativt kunne de sende fly og droner på vingerne for at uskadeliggøre HIMARS-lastbilerne. Heller ikke det er de i stand til. Rusland har ikke luftherredømmet, og deres fly og helikoptere opererer hovedsageligt helt tæt på frontlinjen. En af fordelene ved HIMARS er deres mobilitet, og derfor er de svære at ramme.

For at gøre ondt værre for russerne er ukrainerne nu også begyndt at ramme de russiske luftforsvarssystemer og radarer med HIMARS. Det betyder, at Ruslands evne til at beskytte sig mod ukrainske droner og fly bliver svækket. De tyrkiske Bayraktar-droner var afgørende i forsvarskampen i det nordlige Ukraine, men blev sat ud af spillet i syd og øst. Det ændrer sig muligvis i de kommende uger.

Ukrainske offensiver i vente, sandsynligvis i syd

Ukraine indfasede i sidste uge fire HIMARS-systemer og nåede dermed op på 12. De får leveret yderligere fire fra USA inden for et par uger. Derudover er de i gang med at indfase yderligere seks eller syv (tallet varierer) tilsvarende avancerede raketsystemer kaldet M270, leveret af Storbritannien, Norge og Holland. M270 er ikke så mobil som HIMARS, men har til gengæld større ildkraft med 12 raketrør i stedet for 6.

På bundlinjen er Ukraine derfor i færd med at gå fra 12 operative systemer til 20 eller 21. Det er en forøgelse af kapaciteten på 40-45 procent ud over den markante effekt, som HIMARS allerede har haft. Det er sandsynligvis i det lys, vi skal se de ukrainske udmeldinger, blandt andet fra forsvarsminister Reznikov, om at Kherson vil blive befriet inden udgangen af august.

Det kan virke underligt at telegrafere, hvor man ønsker at sætte et angreb ind. Ukraine har i flere måneder gennemført mindre fremrykninger i den nordlige del af Kherson-provinsen. Senest har de ramt de broer over den store Dnipro-flod, som Rusland skulle bruge til forsyninger, og som vil være vigtige ved en eventuel tilbagetrækning. Det antyder, at der er noget om snakken. En anden mulighed er, at ukrainerne sætter et angreb ind længere mod øst, for eksempel ved Zaporizjzja og ned mod Melitopol.

Vi får svaret de kommende uger. Sikkert er det, at HIMARS har spillet en afgørende rolle for at nå til den situation, Ukraine står i nu. HIMARS kan ikke vinde krigen, men har givet et solidt afsæt. Det tegner til, at august bliver en vigtig måned i krigen.