Udland

Storbritannien holder Eurovision på vegne af Ukraine

Ruslands invasion af Ukraine spænder ben for, at vinderlandet selv kan være vært for næste års store sangkonkurrence.

Den næste udgave af Eurovision Song Contest løber af stablen i Storbritannien. Det oplyser arrangøren Eurovision på Twitter.

Ukraine vandt ellers dette års udgave, men showets arrangør har besluttet, at det europæiske melodigrandprix 2023 ikke kan holdes i vinderlandet på grund af Ruslands invasion af Ukraine og den igangværende krig.

Derfor afholdes det i Storbritannien, der blev nummer to med Sam Ryders' sang 'Space man'.

Stor skuffelse i Ukraine

Det blev modtaget med stor skuffelse i Ukraine, da European Broadcasting Union (EBU) allerede for godt en måned siden afgjorde, at det var umuligt at afvikle Eurovision Song Contest i det krigsramte vinderland.

Årsagen er, at Ukraine ikke kan stille de nødvendige "sikkerheds- og operationelle garantier".

EBU vendte sig derfor mod Storbritannien for at forhandle, mens Ukraine annoncerede, at man ville appellere den afgørelse.

- At lade Ukraine være vært for Eurovision 2023 er et kraftigt signal til hele verden, der støtter Ukraine nu. Vi forlanger, at afgørelsen laves om, for vi mener, at vi er i stand til at leve op til vores forpligtelser, sagde Ukraines kulturminister, Oleksandr Tkachenko, dengang ifølge BBC.

Byer står i kø i Storbritannien

Sam Ryders andenplads var Storbritanniens bedste placering siden 1997.

Ukraine er i stedet blevet sikret en plads i finalen, lover Eurovision.

Med den endelige beslutning om, hvor næste års melodigrandprix skal afholdes, går jagten på en værtsby nu ind. Både Manchester og Skotland har smidt deres lod i puljen.