Rusland invaderer Ukraine

Professor: Vi skal forvente fuldt gasstop - EU bør handle nu

Ruslands gasleverance til Europa er ustabil, siger professor, som mener, det er tid til at træffe hårde valg.

Endnu en gang sætter Rusland en lille prop i forsyningen af naturgas til Europa, fordi der skal ske vedligehold på gasrørledningen Nord Stream 1.

Det var ventet, lyder det fra professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet. Han mener, at det nu for alvor er tid til handling.

- Usikkerheden ved gasleverancer fra Rusland er alt for stor. Vi skal handle efter, at det er en ustabil energiforsyning og være glade, hvis vi får noget, men være klar til, at gasleverancerne sådan set er helt slut fra i morgen, siger han og mener, at det er på tide, at EU-landene træffer nogle hårde beslutninger.

Allerede nedsatte leverancer

Det er det russiske selskab Gazprom, som mandag aften har meldt ud, at Nord Stream 1 ryger ned på cirka 20 procents kapacitet fra onsdag på grund af vedligehold af en gasturbine. I forvejen er leverancen dalet til 40 procent.

Det skete i juni i år. Årsagen var manglende dele til gasrørledningen, lød det. Men fra Tyskland lyder det omvendt, at der ikke er nogen tekniske grunde til at skære i forsyningen.

Gazprom har umiddelbart ikke givet nogen tidshorisont for, hvornår der skrues op for kapaciteten igen efter det kommende vedligehold.

Der skal pres på Rusland

Professor Brian Vad Mathiesen mener, at det er Ruslands måde at lægge pres på Europa, som importerer omkring 40 procent af sin gas fra Rusland.

Han tror ikke på, at der for alvor kommer gang i Nord Stream 1 igen. I stedet bør EU ifølge ham komme på banen.

- En naturgasleverance på 20 procent betyder, at vi ikke kan få gaslagrene fyldt op. Og det betyder, at vi skal træffe de hårde valg, der skal til, for at vi kan komme igennem næste vinter på en fornuftig måde, siger Brian Vad Mathiesen.

EU-Kommissionen fremlagde i sidste uge et udspil med et forslag om at reducere EU-landenes gasforbrug med 15 procent.