Rusland invaderer Ukraine

Rusland tager ansvaret for angreb i Odesa - men mener, det var et legitimt mål

Både Ukraine og Rusland er interesseret i, at kornaftalen overholdes. Men med angrebet hænger den nu i en tyndere tråd.

Ikke engang et døgn efter, at de sidste underskrifter var sat på aftalen om sikre korneksportruter fra den ukrainske havneby Odesa, ramte to missiler ramte havnen.

Tyrkiet var hurtigt ude at fritage Rusland for ansvar, da Tyrkiets forsvarsminister, Hulusai Akar, lørdag eftermiddag påstod, at Rusland afviste at stå bag.

Søndag har russerne imidlertid bekendt kulør. Det var dem, der stod bag, sagde det russiske udenrigsministeriums talsperson, Maria Zakharova, via mediet Telegram ifølge Reuters.

Rusland: Et legitimt mål

Ukraine beskylder Rusland for at bryde aftalen, som blev indgået fredag med Tyrkiet og FN. Aftalen skulle sikre, at cirka 20 millioner ton korn, som opbevares i siloer i Odesa, kan fragtes ud af Ukraine.

Rusland mener dog ikke at have brudt aftalen, fortæller TV 2s korrespondent i Odesa, Claus Borg Reinholdt.

- De mener, at målet er fuldstændig legitimt, siger han.

- Ifølge russerne bliver havnen i Odesa også brugt til at opbevare ukrainsk krigsmateriel. Der er det, man i Rusland kalder et legitimt mål, fordi ukrainerne der kan gemme ting, som kan bruges i krigen mod Rusland.

Analytiker forventer prisstigninger

Om det er rigtigt, er svært at få bekræftet, for hele havnen er af Ukraine betegnet som militært område, hvorfor journalister ikke har adgang.

Havnen er stadig i funktion, fortæller Claus Borg Reinholdt, og ifølge ukrainske myndigheder er kun et begrænset område af havnen ramt og skaderne samtidig minimale.

Siloerne skulle heller ikke været blevet ramt i angrebet, men spørgsmålet om, hvorvidt aftalen stadig opretholdes af de to lande, er nu blevet mere usikkert.

Palle Jakobsen, som er analytiker og indehaver af hjemmesiden Agrocom, siger til TV 2, at priserne på hvede vil stige igen, når markederne åbner på mandag.

- Vi så et meget stort fald (i kornpriserne, red.) fredag, da aftalen blev underskrevet, og mandag morgen er jeg ikke i tvivl om, at en del af faldet fra i fredags bliver taget af bordet igen, siger han.

Ikke et brud på aftalen

På trods af Ukraines vrede og beskyldninger kan Rusland godt have ret i, at landet ikke har brudt aftalen, mener Claus Borg Reinholdt.

- Vi må formode, at russerne er klar til at overholde aftalen, og man må også sige, at læser man aftalen igennem, har russerne heller ikke brudt den. For der står, at man ikke må ramme civil infrastruktur og ting, som har med korn at gøre, siger han.

I et opslag på Facebook fastslår Ukraines minister for infrastruktur, at landet fortsætter bestræbelserne på at fragte kornet ud af Odessa.

Det er ikke alle, som deler den opfattelse.

- Gårsdagens angreb tyder på, at det helt sikkert ikke kommer til at fungere, siger præsident Zelenskyjs økonomiske rådgiver, Oleh Ustenko, ifølge Ritzau.

Ustenko fortæller, at Ukraine kan eksportere 60 millioner ton korn i de kommende ni måneder, men at det kan tage op mod 24 måneder at eksportere den mængde, hvis havnens operationer bliver afbrudt af missilangreb.

Det er imidlertid i begge landes interesse at overholde aftalen, mener Claus Borg Reinholdt. Ukraines kornlagre er fyldt op, og mange landmænd og personer i landbrugserhvervet står til at miste penge, da der ikke er plads til dette års høst.

Rusland har omvendt brug for lempelser på sanktioner, der giver landet mulighed for at fragte gødning til nødstedte lande i Afrika.