Krigen i Ukraine

Zelenskyj reagerer på missilangreb i Odesa: - Dette beviser kun én ting

Angrebet kommer dagen efter kornaftalen mellem Ukraine og Rusland. Men det er for tidligt at sige, om russerne har brudt aftalen, siger korrespondent.

Lørdagens missilangreb på den ukrainske havneby Odesa ved Sortehavet bliver nu mødt af udbredt fordømmelse.

Ifølge det ukrainske militær er der tale om fire russiske missiler, hvoraf to har ramt havnefronten, mens de to andre blev skudt ned af missilforsvaret. Omfanget af ødelæggelser og eventuelle tab kendes endnu ikke.

Angrebet kommer dagen efter, at Ukraine og Rusland fredag indgik en aftale i samarbejde med FN og Tyrkiet, som skal give ukrainske fragtskibe lov til at eksportere korn igen.

- Det her beviser kun én ting: Uanset hvad Rusland siger og lover, vil de finde veje til ikke at gøre det, siger Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, i en video ifølge Reuters.

Fra FN-generalsekretær Antonio Guterres lyder det, at han "utvetydigt" fordømmer missilangrebet mod Odesa. EU's udenrigschef, Josep Borrell, siger, at angrebet igen viser "Ruslands totale tilsidesættelse af folkeretten og internationale forpligtelser."

Rusland har endnu ikke kommenteret missilangrebet.

Ikke sikkert, at Rusland har brudt aftale

Korneksporten har været indstillet siden krigens begyndelse, fordi russiske krigsskibe har blokeret ukrainske havne i Sortehavet.

Ifølge TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt, som lige nu befinder sig i Odesa, er det dog for tidligt at fastslå, om Rusland har brudt den indgåede aftale at åbne op for eksporten.

Han påpeger, at man fra russisk side kan dække sig ind under, at der i aftalen kun står, at man vil sikre korneksport, når den er i transit.

- Og lige nu er der ikke noget korn i transit. Derfor kan man også forvente, at det kunne være et af de narrativer, der vil komme fra russisk side. "Der har ikke været noget korn i transit i dag, og derfor ramte vi et mål på havnen", siger Claus Borg Reinholdt.

Foruden Odesa vil der ifølge aftalen også blive åbnet for korneksport fra havnebyerne Tjernomorsk og Pivdennyj.

Voldsomme angreb og kampe

Efter en periode, hvor Rusland har fokuseret på den østlige Donbas-region, er kampene på det seneste taget til i det centrale Ukraine.

Senest har 13 russiske missiler tidlig lørdag morgen dansk tid ramt militær infrastruktur i den centrale region Kirivohrad.

Det skriver Reuters på baggrund af udsagn fra regionens guvernør, Valerii Zhaldak.

Guvernøren oplyser desuden, at der både er døde og sårede ved angrebet.

De seneste 48 timer har der været voldsomme kampe i Kherson vest for Dnipro-floden, hvor ukrainske tropper fortsætter offensiven mod russerne, skriver Reuters på baggrund af britiske efterretninger.

Russerne forsøger ifølge efterretningerne "sandsynligvis at bremse den ukrainske offensiv" med artilleri.

Kherson, der ligger i den sydøstlige del af Ukraine, faldt i hænderne på Rusland i starten af marts.