Krigen i Ukraine

Zelenskyj kalder Rusland for en kaskelothval og afviser at fryse konflikten

Putin beskyldte i denne uge Ukraine for ikke at ville forhandle om en fredelig løsning. Men ifølge Zelenskyj befinder Putin sig i en vildfarelse.

Det er ikke en mulighed at indgå en aftale om våbenhvile, som lader Rusland beholde de ukrainske landområder, der er blevet besat under den igangværende invasion.

Det fastslår den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, i et nyt interview med Wall Street Journal.

- En fastfrysning af konflikten med Rusland betyder en pause, som giver Rusland tid til at hvile sig. De vil ikke bruge denne pause på at ændre deres geopolitik eller at give afkald på deres krav på de tidligere sovjetrepublikker, siger han.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, beskyldte tidligere på ugen Zelenskyj for ikke at ønske en diplomatisk løsning, som kunne sætte en stopper for kampene.

Men ukraineren står fast på, at alle ukrainske territorier skal være fri af den russiske besættelsesmagt, før der kan indledes reelle forhandlinger.

Ellers vil Rusland blot få mod på mere, mener Zelenskyj.

- Det er som en kaskelothval, som har opslugt to regioner og nu siger "frys konflikten". Så vil den hvile sig, og om to eller tre år vil den tage to regioner mere og igen sige "frys konflikten". Og den vil fortsætte og fortsætte. Det er 100 procent sikkert, siger han til Wall Street Journal.

Kyiv beskyldt for ikke at ville forhandle

Siden Rusland indledte sin invasion 24. februar i år, har der løbende været forhandlinger mellem de to lande.

Der har været organiseret flere møder, og siden fortsatte samtalerne over videoopkald. I slutningen af marts blev der gennemført en ny forhandlingsrunde i Tyrkiet, men i april hævdede Putin, at Ukraine ikke havde efterlevet tidligere aftaler, hvilket havde ført processen ind i en blindgyde.

På et pressemøde onsdag i denne uge gentog Vladimir Putin sin beskyldning om, at ukrainerne ikke havde overholdt betingelserne i en foreløbig fredsaftale, som ifølge Putin "praktisk talt var indgået" tilbage i marts.

- Det endelige resultat afhænger selvfølgelig af parternes vilje til at implementere de aftaler, der blev indgået. I dag ser vi, at magthaverne i Kyiv ikke har et sådant ønske, sagde Putin ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Kalder Putins påstand for vildfarelse

I interviewet med Wall Street Journal afviser Volodymyr Zelenskyj fuldstændig Putins udlægning, som han kalder for en "komplet vildfarelse".

Ifølge Zelenskyj forsøgte Ukraine desperat at finde en diplomatisk løsning med Rusland op til invasionen i februar, men i tre år ville Putin end ikke tage imod et telefonopkald fra den ukrainske præsident.

- Han kom hertil uden at sige noget, dræbte folk, sendte 12 millioner på flugt og siger så nu, at Ukraine ikke ønsker at forhandle? De slår bare folk ihjel, ødelægger byer, går ind i dem og siger så: "Lad os forhandle", siger Zelenskyj.

Rusland har på det seneste givet udtryk for at være åben for en længerevarende våbenhvile, som kunne være et tiltrængt pusterum efter fem måneders krig. Ikke flere skud, ikke flere sårede og ikke flere omkomne for en stund.

Men en længere våbenhvile og fastfrysning af konflikten vil være en skidt udvikling set med ukrainske og vestlige øjne, mener også Jacob Kaarsbo, der er udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste.

- Det er et kæmpe skud i egen fod, hvis man gør det. Simpelthen, sagde han i denne uge til TV 2.

Skulle de krigende parter indgå en længerevarende våbenhvile, ville det i stor stil komme Rusland til gode, mener Jacob Kaarsbo.

- Det ville være tid, som blev brugt til at genopbygge Putins krigsmaskine. Det eneste, Ukraine kan bruge til noget, er en militær sejr på slagmarken. Ellers er det endnu værre end at tisse i bukserne i streng frost, siger han.

Zelenskyj: Vi er ikke bare en kanin

Efter at have indledt krigen med at forsøge en fuld invasion af Ukraine fra alle sider har Rusland de seneste måneder fokuseret indsatsen på at indtage de ukrainskkontrollerede dele af de to østlige regioner Luhansk og Donetsk, som tilsammen udgør Donbas.

Russerne formåede tidligere i juli at indtage den resterende del af Luhansk efter uger med voldsomme kampe, men Ukraine har stadig kontrol med mere end en tredjedel af Donetsk, og trods fortsatte kampe har de russiske tropper her ikke gjort mærkbare fremskridt de seneste uger.

Ifølge vestlige efterretninger har Vestens våbenforsyninger til Ukraine bremset den russiske offensiv, hvilket også kommer til udtryk ved tabstallene. Volodymyr Zelenskyj oplyste for en måned siden, at Ukraine mistede mellem 100 og 200 soldater om dagen, mens han nu siger, at tallet er nede på omkring 30 dræbte om dagen.

Zelenskyj mener, at Putin i høj grad har undervurderet Ukraine.

- Han åbnede sin mund som en pytonslange og troede, at vi bare var endnu en kanin. Men vi er ikke en kanin, og det viste sig, at han ikke kan sluge os – men at han faktisk selv er i fare for at blive flået i stykker, siger den ukrainske præsident til Wall Street Journal.