Tyrkiet kalder svensk udsending til samtale efter kurdisk demo

Tyrkiet mener, at der er spredt "terroristisk propaganda" under en nylig kurdisk demonstration i Stockholm.

Tyrkiets udenrigsministerium har indkaldt Sveriges udsending i landet til en samtale.

Tyrkiet vil videregive landets "stærke reaktion" på det, ministeriet betegner som "terroristisk propaganda" under en kurdisk gruppes demonstration i Stockholm.

Det oplyser diplomatiske kilder til Reuters lørdag.

Beskyldninger om terrorisme

Sverige har - samtidig med Finland - ansøgt om at blive medlem af NATO. Det har Tyrkiet protesteret imod. Tyrkerne beskylder de to lande for at støtte grupper, som Tyrkiet anser for at være terrorister.

Tyrkiet har beskyldt Sverige og Finland for at fungere som et fristed for militante fra kurdiske grupper.

Ved et NATO-topmøde i juni, hvor spørgsmålet om svensk og finsk medlemskab af forsvarsalliancen blev drøftet, opfordrede Erdogan de to lande til at "yde deres bidrag" til at bekæmpe terror.

På mødet blev der indgået en aftale, der betød, at Sverige og Finland kunne fortsætte optagelsesprocessen.

Den aftale indebærer blandt andet, at Sverige og Finland lover, at de ikke vil støtte de kurdiske bevægelser YPG og PYD.

Truer med at fastfryse NATO-medlemskab

Tyrkiet har også krævet, at Sverige og Finland udleverer et antal påståede terrorister. Den del af aftalen er ikke be- eller afkræftet fra svensk og finsk side.

Tidligere i denne uge truede Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, med endnu en gang at "fastfryse" Sveriges og Finlands forsøg på at blive medlemmer af NATO.

- Jeg vil endnu en gang gentage, at vi vil fastfryse processen, hvis de lande ikke tager de nødvendige skridt for at opfylde vores betingelser, sagde Erdogan mandag.

Han tilføjede, at især Sverige ikke har en "god indstilling".