Udland

Singapore er begyndt at dyrke kød i laboratorier

Singapore vil være mere selvforsynende, men mangler plads. Derfor satser østaten massivt på højteknologiske fødevarer uden dyr og planter.

Mikroskopiske muskelceller bliver omdannet til kød og mælk i et laboratorium, og der er hverken brug for dyr eller marker. Sådan lyder en del af planen for, hvordan Singapore skal blive mere selvforsynende på fødevarer i fremtiden.

Singapore er et af verdens mindste lande med 5,4 millioner indbyggere, og de importerer i dag mere end 90 procent af landets fødevarer fra udlandet.

Men det vil regeringen lave om på med en ambitiøs plan om, at 30 procent af østatens ernæringsbehov skal dækkes af lokal produktion inden 2030.

Krigen i Ukraine og den stigende inflation har ifølge Benjamin Smith, som er ekspert i fødevaresikkerhed og direktør for Singapore Future Ready Food Safety Hub, gjort det endnu vigtigere for Singapore at sikre sine forsyningskæder.

- 2030-målet er virkeligt vigtigt for Singapore, fordi vi er en østat. Mere end 90 procent af vores fødevarer er importeret, så enhver påvirkning af de internationale forsyningskæder kan virkelig have store konsekvenser, siger Benjamin Smith til TV 2.

Singapore Future Ready Food Safety Hub er et offentlig-privat samarbejde mellem fødevaremyndigheder, forskere og virksomheder, som er et led i planen om at blive mere selvforsynende.

Chok i forsyningskæden

1. juni satte nabolandet Malaysia en stopper for eksport af kyllingekød, og det har ramt Singapore hårdt.

Reglerne er siden blevet lempet lidt, men der er stadig mangel på kylling, og det er et chok i forsyningskæden.

Udfordringen er, at Singapore ikke har plads til landbrug. Byen er tæt bebygget og er begrænset af, at den ligger på en ø.

Derfor arbejder landets regering tæt sammen med industrien og iværksættermiljøet og forsøger at tiltrække de bedste idéer og hjerner fra hele verden ved hjælp af lukrative skatteordninger og adgang til risikovillig kapital.

Svært at skalere

For eksempel er det amerikanske firma Eat Just, som producerer cellebaseret kød, i gang med at bygge en fabrik i Singapore, der skal forsyne det asiatiske marked.

I december 2020 tillod Singapore som det første land i verden salg af cellebaseret kød. Det skete, i forbindelse med at Eat Just lancerede kyllingenuggets, som er fremstillet i et laboratorium på basis af nogle få muskelceller fra kyllinger.

Det har for alvor sat Singapore på verdenskortet inden for fødevareteknologi, men der er stadig et stykke vej, før man kan masseproducere til for eksempel Mcdonalds.

Blandt andet fordi man ikke umiddelbart kan skalere fermenteringsmetoderne, hvilket betyder, at man skal finde nye måder at få cellerne til at vokse i større skala.

Der er ofte et enormt gab mellem teknologisk udvikling og lovgivning

Benjamin Smith, ekspert i fødevaresikkerhed

Rullende lovgivning

Men innovationen blomstrer, for det er lykkedes at tiltrække mere end 20 internationale startupvirksomheder, der udvikler cellebaseret kød, mælk og seafood og plantebaseret protein.

Det er ifølge Benjamin Smith, som var med til at teste og godkende Eat Justs produkter, en svær balancegang for fødevaremyndighederne i Singapore. På den ene side ønsker man innovation, på den anden side vil man gerne sikre, at de nye fødevarer er mindst lige så sikre som traditionelle fødevarer.

- Der er ofte et enormt gab mellem teknologisk udvikling og lovgivning, og det er vores opgave at forsøge at udfylde det gab, så vi sikrer en rullende legal struktur.

I hans laboratorium kan iværksættere få testet deres produkter, inden de søger kapital eller går på markedet. Således kan den rullende lovgivning være med til at fremme innovationen frem for blot at begrænse udviklingen.

Fordomme og nye vaner

En anden udfordring er naturligvis, hvad folk tænker om at spise de nye typer fødevarer.

Der er mange, som er forbeholdne over for at spise kød, der er fremstillet i et laboratorium, men Benjamin Smith er ikke i tvivl om, at det er den vej, det går.

- Personligt mener jeg, at der er mange fordele ved laboratorieproduceret kød og cellebaseret landbrug generelt. Det er en nøgleteknologi, som vil flytte bæredygtig mad og fremtidens mad fremad.

Åben for det nye

I Singapore er folk tydeligvis bevidste om, at de snart er nødt til at omstille sig.

Både på grund af klimaforandringerne, og fordi der er en voksende erkendelse af, hvor sårbar man er som et lille land, der er afhængig af import.

Folk som os i den unge generation er meget åbne over for idéen

Collin Tan, lokal

I den lokale food hall møder TV 2 blandt andre Collin Tan, som er ved at spise frokost, og han er åben over for at prøve cellebaseret kød i fremtiden.

- Folk som os i den unge generation er meget åbne over for idéen om cellebaseret kød, fordi det kan sikre en mere bæredygtig livsstil, siger han.

Det samme mener den unge kvinde Delaila, som er åben over for at ”prøve hvad som helst, der kan hjælpe miljøet”.