Rusland invaderer Ukraine

Rusland har angrebet vigtig havn for korneksport, siger Ukraine

Angrebet kommer mindre end 24 timer efter, at Rusland og Ukraine indgik en aftale om korneksport fra de ukrainske havne i Sortehavet.

Den ukrainske havneby Odesa er lørdag blevet ramt af et missilangreb.

Ifølge det ukrainske militær er der tale om fire russiske missiler, hvor af to har ramt havnefronten.

- Fjenden angreb handelshavnen i Odesa med krydsermissiler. To missiler blev skudt ned af luftforsvaret, to ramte havnens infrastruktur, oplyser militæret på beskedtjenesten Telegram.

Omfanget af ødelæggelser og eventuelle tab kendes endnu ikke.

Angrebet kommer dagen efter, at Ukraine og Rusland fredag indgik en aftale, som skal give ukrainske fragtskibe lov til at eksportere korn igen.

Eksporten har været indstillet siden krigens begyndelse, fordi russiske krigsskibe blokerede eksporten fra de ukrainske havne ved Sortehavet.

Uvist om korn er ramt

TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt befinder sig lige nu i den ukrainske havneby.

Han fortæller, at luftalarmen lød over byen, og kort efter kunne høres to eksplosioner efterfulgt af yderligere to brag.

Det ukrainske medie Telegraf bringer billeder af en sort røgsky, der stiger op fra det sted, hvor missiler har ramt landjorden.

- Vi ved, at det er præcisionsmissiler, der er blevet brugt, og derfor må vi formode, at det har været hensigten at ramme havneområdet. Det er et kæmpestort område, og hvad de helt præcist har ramt, ved vi ikke, siger Claus Borg Reinholdt.

Det er således uvist, om området med kornsiloer er ramt. I Odesa er der i øjeblikket ophobet 20 millioner ton korn, som venter på at blive skibet ud.

- Det kan også være, at der er blevet ramt militære installationer, som befinder sig på havnen, siger Claus Borg Reinholdt.

Meldinger om brand og sårede

Det ukrainske parlamentsmedlem Oleksij Hontjarenko fra Odesa melder om brand på havnen, og på Twitter skriver han, at der er tilskadekomne. Det er ikke officielt bekræftet.

- Russiske missiler har ramt havnen i Odesa. Det er mindre end én dag efter underskrivelsen af kornaftalen. Det er alt, du behøver at vide om russerne og aftaler, skriver han og tiføjer:

Han opfordrer Vesten til at sende yderligere støtte til luftforsvaret i Odesa.

Ifølge TV 2s korrespondent er det dog for tidligt at fastslå, om Rusland har brudt den indgåede aftale. Han påpeger, at man fra russisk side kan dække sig ind under, at der i aftalen kun står, at man vil sikre korneksport, når den er i transit.

- Og lige nu er der ikke noget korn i transit. Derfor kan man også forvente, at det kunne være et af de narrativer, der vil komme fra russisk side. "Der har ikke været noget korn i transit i dag, og derfor ramte vi et mål på havnen", forklarer Claus Borg Reinholdt.

Foruden Odesa vil der ifølge aftalen også blive åbnet for korneksport fra havnebyerne Tjernomorsk og Pivdennyj.