Rusland invaderer Ukraine

Blækket på aftalen var knap nok tørt, før missilerne ramte: - Ikke overraskende, siger ekspert

Vesten tordner mod angreb i Odesa, men ifølge Tyrkiet afviser Rusland enhver indblanding.

Ikke engang et døgn efter, at Rusland og Ukraine satte hver deres underskrift på aftalen, der skulle sikre en korneksportrute, blev et af de vigtigste knudepunkter angrebet.

To missiler ramte en af de vigtigste havnebyer Odesa - byen, hvor 20 millioner ton korn er fastlåst i siloer.

Vesten og internationale organisationer har reageret med tordnende vrede, men ingen har vist forbavselse.

"Spyttet i ansigtet" på mæglere

- Det er desværre ikke overraskende. Vi vil sandsynligvis se en forklaring fra russisk side på, hvorfor det er blevet gjort. Det kan være, at de siger, at ukrainerne forsøger at udnytte aftalen til at smugle våben, siger Jacob Kaarsbo, der er senioranalytiker ved Tænketanken Europa, til TV 2.

Rusland har valgt at "spytte i ansigtet" på FN-generalsekretær António Guterres og Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, som medierede forhandlingerne mellem Ukraine og Rusland, lød det fra Oleg Nikolenko, der er det ukrainske udenrigsministeriums talsmand.

Rusland har i løbet af forhandlingerne gentagende gange påstået, at landet selv ikke står i vejen for en aftale, der skulle sikre eksporten af korn og gødning til blandt andre lande i Afrika, som er i risiko for hungersnød.

Og landet har haft flere tydelige interesser i at indgå i aftalen, mener Jacob Kaarsbo. Russerne har behov for at vise sin gode vilje, og samtidig har landet et økonomisk incitament til at indgå i aftalen, fordi den giver russerne mulighed for at sælge gødning.

Venter på reaktion fra Tyrkiet

- De vil endelig ikke have, at ukrainerne kan udnytte det økonomisk, og de vil heller ikke have, at Vesten får nogen goodwill for at have været med om bord (i aftalen, red.), siger han.

På det russiske statskontrollerede nyhedsbureau Tass er der flere timer efter angrebet ikke en eneste rapportering om missilangrebet i Odesa.

Ifølge Jacob Kaarsbo vil angrebet blive ord mod ord.

- Jeg glæder mig specielt til at se, hvordan Tyrkiet vil reagere, fordi Erdogan har sat stort ind på at få en aftale igennem, og Erdogan har et valg til efteråret, hvor han skal vise, at Tyrkiet spiller en positiv rolle, siger han.

Ifølge Tyrkiets forsvarsminister, Hulusai Akar, har Rusland over for Tyrkiet afvist enhver indblanding i angrebet:

- I vores kontakt med Rusland fortalte russerne os, at de absolut intet havde at gøre med dette angreb, og at de undersøgte spørgsmålet meget nøje og i detaljer, siger Hulusai Akar ifølge Reuters.