Donald Trump

Opsigtsvækkende video med Trump frigivet under høring

Fraklip fra Trumps første tale efter stormløbet mod Kongressen er både rammende og fjollet, mener USA-analytiker.

Donald Trump havde svært ved at sige "valget er ovre" i den video, som han optog og udsendte dagen efter stormløbet på Kongressen 6. januar 2021.

Det viser hidtil usete fraklip, som blev afspillet under den sidste høringsdag i udvalget, som skal klarlægge forløbet op til stormen på Kongressen, inden medlemmerne gik på sommerferie.

Videoen er beskrevet og vist i flere amerikanske medier, blandt andet Washington Post.

Her fremgår det, at den tre minutter lange video, som blev optaget i East Room i Det Hvide Hus, tog op mod en time at lave, fordi præsidenten havde flere rettelser og kæmpede med flere sætninger, som han læste op fra en teleprompter.

Blandt andet havde den daværende præsident svært ved at fordømme oprørerne bag angrebet, der kostede fire personer livet.

- Dette valg er nu ovre. Kongressen har bekræftet resultaterne, siger Trump i videoen, inden han stopper:

- Jeg vil ikke sige, at valget er ovre. Jeg vil sige, at Kongressen har bekræftet resultaterne uden at sige, at valget er slut, okay?

Og sådan blev det. I videoen, som efterfølgende blev sendt ud til offentligheden, fordømte Trump volden under belejringen, men han sagde ikke, at valget var slut.

Ivanka på sidelinjen

I fraklippene fremgår det også, hvordan præsidentens datter Ivanka Trump var med på sidelinjen.

Under sætningen "jeg vil gerne begynde med at diskutere det afskyelige angreb i går", stopper Trump pludselig op og siger, at "i går er et svært ord for mig".

Herefter kan det i baggrunden høres, at Ivanka Trump svarer:

- Bare tag det ud.

Flere gange under optagelserne stopper præsidenten sin tale og beklager sig over, at han kan ikke læse noget af teksten. Andre gange bliver han frustreret og slår i podiet.

Kan forstås på mange måder

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster har set optagelsen med fraklip af præsidentens tale, og han hæfter sig især ved, at Trump ikke vil sige, at valget er slut.

- Det er meget rammende, for i dag kan det forstås på mange måder. Det er bestemt ikke slut endnu for Trump. Faktisk kan det sagtens være, at det lige er begyndt. For alt tyder på, at han genopstiller til præsidentposten. Han er stadig det bedste bud på en republikansk kandidat. Og lige nu er det her hans politiske platform frem mod næste valg i 2024, siger han.

Videoen med fraklip fra Trumps tale kom med i høringen, fordi Trumps indflydelse på begivenhederne var i fokus, herunder omstændighederne for de budskaber, han kom med efter stormløbet.

Særligt de 187 minutter, der gik, fra den tidligere præsident holdt en tale for sine tilhængere, til han sagde, at de skulle gå hjem.

Under høringen fortalte vidner, at Trump i flere timer sad og så stormløbet mod Kongressen udspille sig på tv, mens han ignorerede opfordringer fra sine børn og andre rådgivere om at sætte en stopper for volden.

Trump-modstandere vil korse sig over, at præsidenten i videoen ikke vil sige, at valget er slut, mens tilhængere derimod vil argumentere for, at præsidenten sagde, at "Kongressen har bekræftet resultatet", vurderer Mirco Reimer-Elster.

- Resten af videoen er ret fjollet og unødvendig. Det er åbenlyst, at modstanderne prøver at provokere Trump ved at vise, at han ikke kan udtale "i går". De udstiller hans temperament. Det er plat, politisk provokation, og det underminerer hans modstanderes fortælling, siger han.

Kommunikativt stærk

Tværtimod mener USA-analytikeren, at Trump i videoen fremstår kommunikativt stærkt, da han på et tidspunkt siger, at han ikke vil gentage en sætning, som han tidligere har sagt.

På et tidspunkt i videoen stopper Trump oplæsningen fra teleprompteren og siger, at han ikke vil gentage sig selv med ordene "og hvis I brød loven", fordi han allerede tidligere har sagt: "til de af jer, der brød loven: I vil blive straffet."

- Han retter i nogle gentagelser i teksten, som er dårligt formuleret, siger Mirco Reimer-Elster.

I det hele taget bør man, ifølge Mirco Reimer-Elster, holde sig for øje, at der er tale om en høring om stormløbet på Kongressen, ikke en retssag. Således har ingen Trump-støtter fået ordet, og vidner er ikke blevet krydsforhørt.

- Det store spørgsmål er, om Justitsministeriet tager sagen op, og om det ender med en tiltale til Trump. Og det er for tidligt at vurdere, siger han.

Torsdagens høring var den ottende og sidste i købet af sommeren, men der kommer flere høringer fra september. Ifølge udvalgets næstformand, Liz Cheney, har flere vidner meldt sig på banen.