Verdens ældste han-panda er død
Bjørnen blev aflivet torsdag, efter han de seneste par uger var begyndt at spise mindre og til sidst stoppede helt med at indtage føde.
Verdens ældste pandabjørn af hankøn, som levede i fangenskab, er død. Det oplyser parken i Hong Kong, hvor pandaen boede, ifølge Reuters.
Pandabjørnen ved navn An An blev 35 år, hvilket cirka svarer til 105 år for et menneske.
Den sort-hvide bamse blev aflivet torsdag, efter han de seneste par uger begyndte at spise mindre for til sidst helt at stoppe med at spise, lyder det fra Ocean Park Zoo, hvor An An har boet siden 1999.
- An An har givet os gode minder med adskillige hjertevarme øjeblikke. Hans klogskab og legesyghed vil i høj grad blive savnet, udtaler Paolo Pong, bestyrelsesformand for Ocean Park Corporation.
Kan leve længere i fangenskab
Den kæmpe pandabjørn blev ikke født i fangenskab, men i naturen i den kinesiske provins Sichuan. Han blev givet som en gave til Hong Kong fra den kinesiske regering i 1999 sammen med sin mage, Jia Jia.
Jia Jia døde i 2016, og med sine 38 år blev hun den ældste panda i fangenskab nogensinde.
I naturen bliver pandabjørne typisk ikke ældre end 20 år, men i fangenskab kan de leve længere.
Selvom både Jia Jia og An An nu er døde, lever der stadig to pandaer i Ocean Park Zoo ved navn Ying Ying og Le Le.
Kina betragter bjørnene som national skat
Pandabjørne var engang udbredt i størstedelen af Kina samt i det nordlige Myanmar og Vietnam, men i dag er der ikke mange levesteder tilbage i naturen, hvor bjørnen kan trives. Derfor lever pandaer kun i det sydcentrale Kina.
Ifølge Verdensnaturfonden er truslerne mod pandaens overlevelse først og fremmest menneskeskabte, og en stor del af de skove, hvor pandaerne førhen levede, er blevet fældet.
Pandaer lever hovedsageligt af bambus, hvilket der er en stor mængde af i de kinesiske bjerge, og den store bjørn bruger op til 15 timer om dagen på at fortære bambus.
I Kina betragter man pandabjørnene som en national skat, og de låner bjørnene ud til andre lande.
Det gælder blandt andet Danmark, der i 2019 modtog pandaerne Xing Er og Mao Sun som en gave til dronning Margrethe for at fejre 60-året for de diplomatiske forbindelser mellem de to lande.
Det blev kritiseret af blandt andre Støttekomiteen for Tibet, som mente, at bjørnene kun kom til Danmark, fordi "vi har afskrevet vores egne grænser i ønsket om at tilfredsstille kineserne".
De to pandabjørne bor i dag i Københavns Zoologiske Have på Frederiksberg, og efter planen skal de afleveres tilbage til Kina i 2034.