Krigen i Ukraine

Rusland anklager Ukraine for at lave "monstersoldater" i laboratorier

Det er langtfra første gang, at Rusland påstår, Ukraine har laboratorier med henblik på at udvikle biologiske våben.

Amerikanskstøttede biolaboratorier på ukrainsk jord, der har eksperimenteret på soldater og gjort dem til monstre.

Det kunne være plottet i en ny film med Max Otto von Stierlitz – den sovjetiske James Bond – i hovedrollen, men det er en vaskeægte anklage fra Ruslands øverste politiske elite.

Næstformændene for de to kamre i Ruslands parlament, Føderationsrådet og Statsdumaen, kom mandag med en fælles udtalelse om de påståede hemmelige eksperimenter med at lave supersoldater.

Beviset er blodprøver fra ukrainske soldater, som russerne har taget til fange.

Og de ukrainske soldater er blevet forvandlet til ”de mest grusomme monstre”, forklarede næstformændene Konstantin Kosachev og Irina Yarovayav.

- Der blev lavet eksperimenter på dem på Ukraines territorium med ekstremt farlige sygdomme, som under visse omstændigheder kan bruges til militære formål, sagde Konstantin Kosachev.

Hans pendant fra Statsdumaen bakkede ham op. Hun anklager – uden beviser – Ukraine for systematisk at bruge de biologiske våben mod landets egen befolkning.

- Den doping, som de stadig gives for at neutralisere de sidste spor af menneskelig bevidsthed og forvandle dem til grusomme og dødbringende monstre, bekræfter dette, sagde hun.

Tuberkulose på pengesedler

Foruden de ukrainske supersoldater skulle det blågule naboland også have forsøgt at sprede dødsensfarlige sygdomme i russiskkontrollerede områder.

I en tre måneder lang undersøgelse lavet af Statsdumaen konkluderede den, at Ukraine blandt andet havde forsøgt at inficere pengesedler med tuberkulose og uddelt dem i de selverklærede folkerepublikker Luhansk og Donetsk.

Ukraine forsøgte desuden at skabe en særlig gas, der kan give koldbrand, lød det i rapporten. Rusland har ikke præsenteret nogen beviser for sine anklager.

Irina Yarovaya har flere gange stået i spidsen for udokumenterede anklager fra det russisk parlament mod nabolandet.

Desuden har hun udtalt, at det er Ukraine og USA, der har stået bag ikke mindst coronapandemien, men også en lang række andre sygdomme, der spreder sig globalt.

- I reagensglassene på amerikanske militærlaboratorier (i Ukraine, red.) skal du lede efter fugle- og svineinfluenza, coronavirus og abekopper, har hun sagt.

Anklager NATO for at stå bag

Siden krigens begyndelse har russerne advaret om, at de mener at have fundet beviser på, at der flere steder i Ukraine befandt sig laboratorier fyldt med livsfarlige stoffer og eksperimentelle våben.

Russerne påstår, at det var USA og NATO, der efter den ukrainske revolution i 2014 udnyttede situationen til at producere forbudte våben til kamp mod Rusland.

NATO har flere gange afvist anklagerne kategorisk og omvendt peget på Rusland som den, der pønsede på at bruge biologiske våben.

Frygten har længe gået på, at Rusland forsøgte at skabe et dække for at bruge biologiske våben ved at danne en narrativ om, at Ukraine ikke havde kontrol over deres påståede biolaboratorier.

Men NATO’s generalsekretær kaldte anklagerne for ”absurde”, og Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, var også ude og afvise det.

- Der bliver ikke udviklet masseødelæggelsesvåben, hverken kemiske eller andre slags, i mit land. Det ved hele verden, sagde præsidenten.

Ukraine har siden 2005 fået amerikansk bistand til at drive en række laboratorier, men der er tale om forskning i smitsomme sygdomme hos mennesker og dyr.