USA sender flere avancerede missilsystemer til Ukraine – leverer "kirurgiske angreb"

Russiske ammunitionsdepoter er blevet beskrevet som "muligvis det mindst sikre sted i enhver krigszone".

Ukraine har for alvor fået gang i brugen af det avancerede amerikanske missilsystem HIMARS.

Og nu vil USA levere endnu flere, siger landets forsvarsminister, Lloyd Austin, onsdag. Det sker som led i en 16. våben- og ammunitionsleverance fra USA til Ukraine.

Med leveringen ankommer yderligere fire HIMARS, der er en forkortelse af High Mobility Artillery Rocket Systems, hvilket bringer det samlede antal op på 16. Og det er en stor hjælp for Ukraine.

- De er en kæmpestor sten i skoene på russerne. Vi kan se på slagmarken, at det simpelthen hjælper ukrainerne i deres forsvar af landet, siger TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt, der befinder sig i Ukraine, om HIMARS' foreløbige effekt.

Rammer ammunitionsdepoter bag linjerne

Siden det ukrainske militær i slutningen af juni modtog de første af de GPS-styrede missilsystemer, har militæret rapporteret om en række angreb på russiske ammunitionsdepoter dybt bag frontlinjen, ofte kombineret med videoer lagt på sociale medier af enorme eksplosioner og søjler af flammer og røg.

Og i de russiske ammunitionsdepoter kan ukrainerne have fundet en svaghed, som de nu kan ramme med en stor præcision, der ikke har været mulig indtil nu.

Det siger forsvarsredaktør på The Economist, Shashank Joshi, i podcasten 'The Intelligence' fra The Economist. Her referer han til en taktikbog fra den amerikanske hær fra 2016, der beskriver russiske fremskudte ammunitionsdepoter som "muligvis det mindst sikre sted i enhver krigszone."

Taktikbogen peger ifølge Shashank Joshi, blandt andet på, at de fremskudte depoter er fra sovjet-æraen og skrøbelige som en krudttønde, der er klar til at eksplodere.

- Vi har set mindst 20 af den har type depoter eksplodere siden slut-juni, siger Shashank Joshi, der samtidig peger på, at det ikke kun er ammunitionsdepoter, der står for skud, når først ukrainske soldater får lokaliseret deres mål.

- Vi har set angreb på kommandoposter, der har dræbt højtrangerende officerer. Og det skaber kaos langt inde bag frontlinjen, siger Joshi i 'The Intelligence'-podcasten.

Kan hjælpe Ukraine i luften

Missilsystemerne med en rækkevidde på mere end 80 kilometer er præcis den type militære isenkram, som ukrainerne længe har efterspurgt, siden invasionen ændrede karakter, og Ruslands fokus blev koncenteret om det østlige Ukraine efter nederlag omkring hovedstaden Kyiv.

Ukraines militære leder, general Valerij Zaluzjnyj, sagde mandag, at våbnene var en "vigtig faktor" til at stabilisere landets defensive linjer, og han hævdede samtidig, at de havde leveret "kirurgiske angreb på fjendens kontrolposter, ammunition og brændstofdepoter."

Samtidig med det ovennævnte, kan ukrainerne også have sat sig nye mål, mens antallet af HIMARS i deres besiddelse stiger. Det skriver udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator hos Tænketanken Europa Jacob Kaarsbo på Twitter.

Ifølge Jacob Kaarsbo kan missilsystemet også bruges til at ramme russiske radarsystemer, hvilket kan give ukrainske fly og droner flere muligheder for at operere ved frontlinjen.

Rusland vil udvide mål og peger på HIMARS

Mens ukrainerne nu har større mulighed for at minimere den russiske slagkraft, har Rusland fortsat kontrollen over store dele af det østlige og sydlige Ukraine.

Alligevel kan det tyde på, at den øgede slagkraft nu skubber til de russiske planer. Onsdag udtalte Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, i hvert fald, at Rusland har udvidet sine strategiske mål i Ukraine, så de ikke længere kun omfatter det østlige område Donbas.

Lavrov uddyber ikke, hvad det specifikt får af betydning for krigen, men ifølge udenrigsministeren fokuserer russerne nu rent geografisk også på regionerne Kherson og Zaporizjzja samt andre områder længere inde i landet. Noget de i forvejen har gjort, uden det har været italesat.

Lavrov truer også med, at russernes ambitioner vil vokse endnu mere, hvis Vesten sender flere langtrækkende våben til Ukraine.

- I takt med at Vesten i afmægtigt raseri – eller i et ønske om at tilspidse situationen maksimalt - pumper Ukraine op med flere og flere langtrækkende våben som disse HIMARS, betyder det, at de geografiske mål vil afvige endnu mere fra de nuværende.