Udland

Sri Lankas parlament har valgt landets nye præsident

Den 73-årige Ranil Wickremesinghe var spået en sejr på forhånd. Nu overtager han et land i dyb økonomisk krise og en stærkt utilfreds befolkning.

Efter ugevis med voldsomme demonstrationer og store uroligheder har parlamentet i Sri Lanka onsdag valgt Ranil Wickremesinghe som landets nye præsident.

Det skriver Reuters.

Ranil Wickremesinghe var allerede inden afstemningen bookmakernes favorit til posten, men befolkningen i Sri Lanka har dog en anden opfattelse af ham.

De mener nemlig, at den 73-årige er direkte allieret med den nu afgåede præsident Gotabaya Rajapaksa, som blev tvunget til at gå af i midten af juli.

Præsident frem til 2024

Ranil Wickremesinghe har siden Rajapaksas afgang fungeret som siddende præsident frem mod onsdagens afstemning i parlamentet.

Nu får han altså lov at blive siddende på posten frem til 2024.

Landet er i en meget svær situation, og vi har store udfordringer, der venter forude

Ranil Wickremesinghe, Sri Lankas nye præsident

Wickremesinghe overtager et land i dyb økonomisk krise, og ifølge politiske analytikere i landet vil valget af ham som præsident kunne føre til endnu voldsommere uroligheder og demonstrationer i gaderne.

Det skyldes blandt andet, at dele af befolkningen beskylder ham for at have forsvaret den tidligere præsident Rajapaksa, mens han stadig sad på posten.

Perspektiv

Krisen i Sri Lanka

Demonstranter og nysgerrige går frit rundt i præsidentpaladset søndag

De seneste år er landet med 22 millioner indbyggere ramt af en serie af ulykker, der har skadet økonomien.

Landets vigtige turismeindustri blev ramt dobbelt. Først af de koordinerede terrorangreb i påsken 2019, der dræbte mere end 250 mennesker, og siden covid-19 krisen, der har fået turisterne til at blive væk fra landet.

I april sidste år indførte regeringen et forbud mod brug af kunstgødning i landet, der siden har fået landbrugsproduktionen til at falde og priserne på fødevarer til at stige markant.

En voldsom inflation og mangel på udenlandsk valuta har ført til mangel på benzin og andre energikilder – og det har igen betydet, at dele af landet mangler strøm op til 13 timer i døgnet.

Landet forhandler netop nu med Den Internationale Valutafond (IMF) om et lån, så det kan få gang i importen igen.

Siden april har parlamentet i Sri Lanka udstedt nødretstilstand og udgangsforbud flere gange grundet de store uroligheder.

Onsdag anerkender Ranil Wickremesinghe da også, at det bliver en svær tid for østatens 22 millioner srilankanerne herfra.

- Landet er i en meget svær situation, og vi har store udfordringer, der venter forude, lyder det fra den nyvalgte præsident ifølge Reuters.

Kan ikke importere benzin og medicin

Afstemningen om en ny præsident kommer efter flere uger med uroligheder og generel stor utilfredshed med den tidligere præsident i Sri Lankas befolkning.

Utilfredsheden bunder blandt andet i den enorme økonomiske krise, landet befinder sig i efter coronakrisen.

Det stærkt forgældede Sri Lanka mangler i øjeblikket så mange penge, at det ikke er i stand til at importere tilstrækkeligt med benzin og medicin.

Oven i det har krigen i Ukraine – ligesom i de fleste andre lande – forværret inflationen og den nationale mangel på fødevarer i Sri Lanka, som altså efterhånden er på fallittens rand.

9. juli blev demonstranterne så vrede, at de stormede den tidligere præsident Rajapaksas bolig, så han måtte bringes i sikkerhed og efterfølgende melde sin afgang fra posten via e-mail.