Udland

Londons brandvæsen havde travleste dag siden Anden Verdenskrig

Ifølge Londons ambulancetjeneste modtog alarmcentralen over de seneste to dage et opkald hvert 13 sekund.

Det gav travlhed hos de britiske myndigheder, da Storbritannien tirsdag havde sin varmeste dag i historien med temperaturer op til 40,3 grader.

Det gjaldt både ambulanceredderne, der måtte rykke ud til folk, som led i den ekstreme varme, og landets brandfolk.

Hedebølgen havde efterladt store dele af De Britiske Øer knastørt og i stor brandrisiko.

I hovedstaden London blev der erklæret en "major incident", og ifølge byens borgmester, Sadiq Khan, modtog Londons brandvæsen tirsdag omkring 2600 opkald og måtte rykke ud til utallige brande.

På en normal dag har brandmyndighederne 350 opkald, og på en travl dag får de op til 500.

- I går (tirsdag, red.) var den travleste dag for brandtjenesten i London siden Anden Verdenskrig, siger Khan til BBC.

Ifølge borgmesteren var der mere end et dusin brande på samme tid.

Sadiq Khan har til Sky News fortalt, at 41 ejendomme blev ødelagt under tirsdagens brande i London. 16 brandmænd kom til skade undervejs, heraf flere som måtte modtage behandling på hospitalet på grund af varmebelastning.

Et absolut helvede

Det hårdest ramte område var Wennington i det østligste London, hvor 100 brandfolk var indsat for at håndtere en stor brand, som ødelagde 20 hjem, heriblandt to rækker af rækkehuse.

Også 12 stalde og fem biler blev ødelagt i flammerne i forstaden.

66-årige Tim Stock fortæller til Daily Mail, at han sammen med sin søn opdagede flammer i naboens have, men at de ikke var i stand til at forhindre ilden i at sprede sig.

Han nåede at slippe væk sammen med sin familie, deres to hunde og en skildpadde, men måtte se deres hus brænde ned til grunden.

- Jeg har mistet alt. Huset, haven, vi havde to bistader. Der var ingen vej tilbage. Min søn tog nogle ting og tog over til sin vens hus, men omkring ti minutter senere brændte det også ned, så han har heller ikke noget, siger Tim Stock.

En brandmand, der deltog i slukningsarbejdet i Wennington, har ifølge BBC beskrevet stedet som "et absolut helvede".

Ifølge Sky News fortærede flammerne også et græsareal på 20 hektar ved Wennington.

Perfekte forhold for brande

Jonathan Smith, der er vicekommissær ved Londons brandvæsen, fortæller, at man tirsdag håndterede 15 større brande samt et stort antal naturbrande og brande på græsarealer.

Han forklarer til BBC, at man nu vil efterforske alle hændelserne og sikre, at man får et fuldt overblik over, hvorfor brandene opstod.

- Men vi kan sige med en vis sikkerhed, at varmen og de tørre forhold, som vi har oplevet over den seneste uge, skabte det perfekte scenarie for denne type hurtigt spredende brande på tværs af græs- og skovarealer. Og at det var hastigheden på disse brande, som udgjorde en særlig udfordring for os, siger Jonathan Smith.

Londons borgmester har rådet sine indbyggere til ikke at have åben ild eller tænde op under grillen i parker eller private haver på grund af risikoen for at tørt græs skal blive antændt.

- Græsset er som hø, som betyder at det nemmere antænder, og når først det sker, spreder det sig utrolig hurtigt, som man ser i film eller i Californien, siger Sadiq Khan.

Alarmcentral bestormet med opkald

Ambulancetjenesten i London har endnu ikke overblik over, hvor mange der har måttet modtage behandling på hospitalet.

Men i en opdatering onsdag eftermiddag lyder det, at tjenesten over de seneste to dage har modtaget sammenlagt 13.400 opkald til alarmcentralen.

- Det svarer til ét hvert 13 sekund, bemærker ambulancetjenesten på Twitter.

Foreløbige data viser, at der blev registreret en tidobling i hændelser relateret til varmepåvirkning sammenlignet med sidste uge og en stigning på otte procent i folk, der var besvimet.