EU i ny nødplan: Alle medlemslande bør skære gasforbrug med 15 procent

Kommissionen håber på opbakning til et varselssystem, der kan give dem magt til at gøre reduktion obligatorisk.

Alle EU-lande bør sænke deres gasforbrug med 15 procent i perioden 1. august til 23. marts 2023.

Sådan lyder det i EU-Kommissionens forslag "Save gas for a safe winter", der onsdag præsenteres i Bruxelles.

Vi skal forberede os på det meget sandsynlige scenarie, at russisk gaseksport lukker helt

Ursula von der Leyen, EU-Kommissionens formand

Forslaget skal sikre, at EU-landene kan komme "sikkert igennem vinteren" trods den akutte mangel på gas.

- Vi skal forberede os på det meget sandsynlige scenarie, at al russisk gaseksport bliver lukket helt. Noget, der ville ramme hvert eneste medlemsland i EU, advarer kommissionsformand Ursula von der Leyen.

Rusland holdt bevidst gas tilbage længe inden krigen

Kommissionens formand pointerer, at de europæiske lande allerede har gjort meget for at gøre sig uafhængige af russisk gas.

Desuden, understreger hun, er EU-landenes nuværende gaslagre fyldt op til et niveau på 64 procent. Målet er at nå et niveau på 80 procent.

Alligevel er en reduktion altså nødvendig for at sikre, at medlemslandene er klar til vinteren, hvor Rusland formentlig vil fortsætte med at "bruge energi som et våben".

- Det er dag nummer 147 siden krigens begyndelse. Men allerede måneder forinden kunne vi se, at russerne bevidst holdt dele af deres gas tilbage og ikke havde den mindste interesse i at balancere markedet, lyder det fra von der Leyen.

Vil indføre en særlig nødretstilstand

I Danmark har vi et relativt lille gasforbrug sammenlignet med store EU-lande som Tyskland og Italien.

I flere af de større lande kan det derfor få store konsekvenser for virksomheder og husholdninger, hvis gassen bliver meget dyr eller ender med ikke at kunne skaffes.

I det oprindelige udkast til forslaget lagde EU-Kommissionen op til at stille krav om højest 19 grader i alle offentlige bygninger for at spare på energien til vinter.

Den del er dog ikke med i den endelige forslagstekst, men kommissionen håber på medlemslandenes opbakning til at indføre en særlig nødretstilstand kaldet "Union Alert". En sådan tilstand vil give EU-Kommissionen magt til at pålægge unionens medlemslande obligatoriske reduktioner deres gasforbrug i særlige tilfælde.

EU-Kommissionen lægger desuden op til, at EU-medlemslandene skal opdatere deres nødplaner inden september, så det fremgår, hvordan de har tænkt sig at nå de 15 procent.

Forslaget kommer, dagen før gasledningen Nord Stream 1 efter planen skal genåbne efter ti dages pause. Det er på nuværende tidspunkt dog et åbent spørgsmål, om det kommer til at ske.