Udland

USA's våbenlobby hylder masseskyders civile drabsmand

En 22-årig mand hyldes som en helt, efter at han skød og dræbte en 20-årig, der skød i et shoppingcenter.

Den amerikanske våbenlobby hyldede mandag den "heltemodige" handling fra en civil mand, der brugte en pistol til at skyde en mand, der havde skudt i et shoppingcenter i den amerikanske delstat Indiana.

Søndag aften lokal tid skød og dræbte han tre og sårede to, inden han selv blev skudt af 22-årige Elisjsha Dicken, en kunde i shoppingcenteret, der havde en pistol på sig.

Vi siger det igen: Den eneste måde at stoppe en slem fyr med en pistol er en god fyr med en pistol

National Riffle Association (NRA)

Der gik ikke længe, før den magtfulde organisation National Riffle Association (NRA) skrev på Twitter om hændelsen.

- Vi siger det igen: Den eneste måde at stoppe en slem fyr med en pistol er en god fyr med en pistol, skriver våbenlobbyorganisationen på Twitter.

Bærer våben for at forsvare sig

Organisationen Citizens Committe for the Right to Keep and Bear Arms (CCRKBA), der i lighed med NRA arbejder imod strammere våbenlovgivning, har kommenteret tragedien.

- Vi bærer våben for at forsvare os selv og andre mod kriminelle og skøre mennesker i pludseligt opståede nødsituationer, siger Alan Gottlieb, der er chef for organisationen i en udtalelse.

- Den modige unge mand bliver med rette hyldet som en helt.

Mens våbenlobbyen ser søndagens hændelse som en god grund til at lade amerikanere bære våben, bruger grupper, der arbejder for en strammere våbenlovgivning hændelsen til at argumentere for netop det.

- Lad mig gøre det klart: Hvis flere pistoler gjorde, at vi var mere i sikkerhed, ville USA være det sikreste land på jorden, skriver Kris Brown, der er præsident for organisationen Brady Campaign, der kæmper for en strammere våbenlovgivning, på Twitter.

Elisjsha Dicken blev også hyldet af James Ison, der er politichef i Greenwood, som er det område, hvor skyderiet fandt sted.

- Mange flere kunne have mistet livet i går aftes, hvis det ikke havde været for en ansvarlig ung, bevæbnet borger, der handlede meget hurtigt, siger han.

Han siger videre, at gerningsmanden tilsyneladende havde forberedt sig på skyderiet ved at smide sin telefon i et toilet og brænde sin computer i en ovn.

Første lovændring i 28 år

I juni formåede det amerikanske Senat at gennemføre den første større lovændring på våbenområdet i 28 år. Senatet har i mange år været hæmskoen for våbenlovgivning, hvor stramninger er visnet.

Den nye lov gør blandt andet, at flere mennesker skal igennem et baggrundstjek, hvis de ønsker at købe skydevåben.

Det er blandt andet folk, der er dømt for vold i hjemmet. Det samme gælder, hvis man har domme for alvorlig ungdomskriminalitet.