Udland

Tirsdag vil Erdogan forsøge at løse kornkrisen i Ukraine, men det har en pris

Ukrainerne frygter, at russerne får al eksporten af korn i de russisk-kontrollerede områder mod øst.

Flere millioner ton korn har længe været fanget i ukrainske siloer, fordi Rusland lige nu blokerer for eksporten i Sortehavet.

Men nu kan der være en løsning på den globale fødevarekrise på vej.

I hvert fald hviler hele verdens øjne på den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, når han tirsdag skal mødes med den russiske præsident, Vladimir Putin, for blandt andet at finde en løsning på kornkrisen i Ukraine.

Og allerede på forhånd er der positive meldinger at spore fra Ruslands side.

- Problemet med ukrainsk korneksport vil blive diskuteret med Erdogan. Vi er klar til at fortsætte arbejdet ned ad det spor, har Kreml-talsmanden Yury Ushakov udtalt ifølge russiske medier.

Erdogan vil færdiggøre ugers forhandlinger

Det er kun anden gang, at Putin forlader sit hjemland siden invasionen af Ukraine 24. februar, og mødet mellem ham og Erdogan kommer til at foregå i den iranske hovedstad Tehran.

Prisen for det her er, at Tyrkiet ikke har indført sanktioner mod Rusland

Martin Selsøe Sørensen, TV 2-korrespondent

Også Irans præsident, Ebrahim Raisi, deltager ved mødet, da de tre parter foruden kornkrisen også skal vende situationen i Syrien.

Allerede tilbage i juni rejste en tyrkisk delegation til Rusland for at diskutere muligheden for en "kornkorridor" ud af Ukraine, og det er den opgave, som præsident Erdogan nu vil forsøge at færdiggøre efter flere ugers forhandlinger.

Det fortæller TV 2s tidligere korrespondent i Tyrkiet, Martin Selsøe Sørensen, som tilføjer, at landene efter sigende er "tæt på en aftale":

- Men der mangler nogle teknikaliteter, og så mangler Putins fulde opbakning desuden endnu. Det er det, Erdogan blandt andet er rejst til Tehran for, så alt det her vigtige korn, og i øvrigt også solsikkeolie, kan komme ud til verdens lande, forklarer han.

Men selvom det for verdens vedkommende er godt, at Erdogan vil forsøge at lukke en kornaftale, kommer det ikke uden en pris:

- Prisen for det her er, at Tyrkiet ikke har indført sanktioner mod Rusland som resten af landets vestlige allierede, og at Tyrkiet er blevet hjemsted for russiske oligarker, hvis penge nu strømmer igennem landet, siger Martin Selsøe Sørensen.

Tyrkiet benytter med andre ord kornaftalen til at "omgås de sanktioner, de godt nok ikke har underskrevet, men som forventes af dem", lyder det.

Frygter for korn i russiskbesatte områder

Ukraine var inden krigen storeksportør inden for landbrug, særligt til lande i Nordafrika som Egypten, Tunesien og Algeriet.

Ukraine vil sige, at kornet tilhører dem, mens russerne vil sige "glem det"

Claus Borg Reinholdt, TV 2-korrespondent

Fra ukrainsk side er man allerede inden mødet mellem Rusland og Tyrkiet derfor bekymret for, om parterne indgår en aftale om at eksportere korn fra de østlige dele af Ukraine, der nu er under russisk kontrol.

Og ifølge TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt er Ukraines frygt ganske reel.

- Rusland kontrollerer en stor del af kyststrækningen omkring Kherson, hvor der er masser af korn, og det bliver umuligt for ukrainerne at få fat i det korn. Ukraine vil sige, at kornet tilhører dem, mens russerne vil sige "glem det".

Mødet mellem Putin, Erdogan og Raisi finder sted tirsdag eftermiddag. Mødet foregår udenom Ukraine.