Prins Harry i FN-advarselstale: - Det er et smertefuldt år i et smertefuldt årti
Det var en "meget, meget politisk udgave" af prins Harry, der mandag holdt tale i FN's generalforsamling i New York.
Verden står lige nu over for et "globalt angreb på demokrati og frihed".
Både når det gælder "den frygtelige" krig i Ukraine, de "ødelæggende" naturbrande og abortkrisen i USA.
Sådan lød advarslen fra den britiske prins Harry, da han mandag holdt tale i FN's generalforsamling i New York i anledningen af Nelson Mandela-Day.
- Hvor mange af os føler os ødelagte og hjælpeløse i den øjensynligt endeløse strøm af katastrofer og ødelæggelser? Det har været et smertefuldt år i et smertefuldt årti, lød det.
Klimaforandringer, pandemi og misinformation
Det var en prins Harry, der med løftet pegefinger "gav den gas" med sin "brandtale". I hvert fald hvis man spørger Storbritannien-kender og tidligere korrespondent Lone Theils.
- Det var en meget, meget politisk Harry, som befinder sig et godt stykke uden for konventionerne, vi oplevede her, siger hun til TV 2.
Foruden at adressere klimaforandringerne og pandemiens konsekvenser, advarede Prins Harry også mod spredningen af misinformation, som han kaldte for "farlig".
Prinsen rettede desuden FN-medlemmernes opmærksomhed mod de ekstreme hedebølger, der i disse dage skyller ind over Europa.
- Som vi sidder her i dag, står vores verden igen i flammer. Og de historiske vejrbegivenheder er ikke engang længere historiske.
Næppe begejstrede
Klimadagsordenen er ikke noget nyt på tapetet for prins Harry.
Sammen med sin hustru, hertuginde Meghan Markle, har han eksempelvis tidligere indgivet et løfte om senest i 2030 at blive klimaneutrale i parrets nonprofitorganisation, Archewell.
Derfor har talen i FN's generalforsamling været "en stor ære" for prins Harry, som dermed fik muligheden for at "styrke sit brand", siger Lone Theils.
Også det britiske kongehus har længe haft klimaforandringer og bæredygtighed som en del af dets officielle mærkesager.
Derfor bliver talen fra prins Harry næppe modtaget med glæde hjemme i London, lyder det fra den tidligere korrespondent.
- Den rift, der er mellem prins Harry og det britiske kongehus, er ikke helet endnu. Derfor vil prins William (Harrys storebror, red.) måske komme til at føle, at han nu igen bliver trådt over tæerne af sin lillebror, denne gang på klimaområdet.
Ikke diplomatisk bundet
Som Lone Theils også understreger, har prins Harry langt bedre muligheder for at tale frit om de emner, der interesserer ham, end storebror William har.
- Prins William er forpligtet til at være langt mere diplomatisk, fordi han stadig er så stor en del af det britiske kongehus. Prins Harry derimod kan langt bedre tage bladet fra munden.
Det har han kunnet, siden han og Meghan Markle i begyndelsen af 2020 valgte at opsige alle royale forpligtelser og siden fik frataget både titler og kongelig apanage.
Den frihed benyttede prins Harry anledningen til at bruge i FN's generalforsamling, da han talte direkte til verdens politikere:
- Disse beslutninger vil måske afføde modstand fra stærke interessenter. Men det rigtige at gøre er ikke til debat. Og det er videnskaben heller ikke, lød budskabet.