Rusland invaderer Ukraine

En våbenhvile i Ukraine vil være som at skyde sig selv i foden, advarer ekspert

Det kan lyde fristende, men en længerevarende fred i Ukraine vil være et skud i foden, hvis ikke den er varig.

Krigen i Ukraine trækker veksler på en lang række økonomier i Vesten, men Rusland lufter en udvej.

Rusland har givet udtryk for at være åben for en længerevarende våbenhvile, som vil kunne være en lettelse for Europa og resten af Vesten. Det vil kunne sikre varme hjem i de kommende vintermåneder og vil kunne udjævne bulen, der er blevet slået i statskasserne.

Ukrainske soldater vil kunne ånde lettet op i en periode og komme til hægterne efter fem måneders krig. Ikke flere skud, ikke flere sårede og omkomne for en stund.

Men en længere våbenhvile vil være en skidt udvikling set med ukrainske og vestlige øjne.

Sådan lyder det fra Leonid Volkov, der er forhenværende russisk politiker og stabschef for den russiske oppositionspolitiker og Putin-kritiker Aleksej Navalnyj.

Som at tisse i bukserne i frostvejr

I et langt opslag på Twitter beskriver Volkov, hvordan en våbenhvile for ham at se vil være en katastrofal beslutning.

Og Jacob Kaarsbo, der er udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator og chefanalytiker ved tænketanken Europa, giver ham ret.

- Det er et kæmpe skud i egen fod, hvis man gør det. Simpelthen, siger han til TV 2.

Fredsforhandlinger er ikke taget af forhandlingsbordet, lød det fra Vladimir Putin i begyndelsen af juli i en tale, som dog ikke sparede på den bombastiske retorik.

Men skulle de krigende parter indgå en længerevarende våbenhvile, ville det i stor stil komme Rusland til gode, mener Jacob Kaarsbo.

- Det ville være tid, som blev brugt til at genopbygge Putins krigsmaskine. Det eneste, Ukraine kan bruge til noget, er en militær sejr på slagmarken. Ellers er det endnu værre end at tisse i bukserne i streng frost, siger han.

Vil det samme ikke kunne gøre sig gældende for ukrainerne?

- Jo, det giver jo også Vesten tid til at bygge ukrainerne op. Men vi ved også, hvordan Putin er en mester i at undergrave. Han vil forsøge at kvæle Ukraine som stat og gøre dem ikke-levedygtige, siger Jacob Kaarsbo.

Det vil ikke stoppe

Russiske Leonid Volkov ser et dystert scenario udspille sig, hvis en langvarig våbenhvile kommer i stand.

For vestlige politikere vil nyheden let kunne sælges som en sejr til deres befolkninger, skriver han. Den vil kunne bruges som politisk slagpunkt for politiske modstandere, som vil komme de økonomiske kvaler til livs.

Men det vil ikke stoppe, skriver han videre.

- Selvfølgelig ønsker Ukraine og alle vi andre en våbenhvile, men det er ikke en våbenhvile, hvor Rusland sidder med de besiddelser, som de har nu. Det skal ikke være en våbenhvile, som belønner Rusland for deres forehavende over de seneste fem måneder, siger Jacob Kaarsbo og tilføjer:

- Det er jeg helt sikker på, at Ukraine slet ikke ville kunne holde til.

“Det handler om Europas sikkerhed”

Smertegrænsen for mange, mener analytikeren, er priserne på energi og fødevarer, som i øjeblikket kan mærkes tydeligt af mange.

- Og det er også et kort, som Putin spiller på, siger han:

- Jeg håber, at de vestlige regeringer efterhånden forstår modstanderen. Det er jeg ikke i tvivl om, at mange af dem gør, men vi ved, at evnen til at forklare befolkningerne specielt i Vesteuropa, hvad det kommer til at koste, er det svært.

I slutningen af maj gav statsminister Mette Frederiksen (S) netop den besked ved et pressemøde efter et EU-topmøde.

- Det er nogle meget heftige prisstigninger, vi ser, blandt andet på benzin, og vi kan jo mærke det, når vi står nede på tankstationen, det er en afledt konsekvens af den krig, som er i gang, sagde hun.

Rusland holder fast i fortællingen om, at de vestlige sanktioner ikke er så slemme for landet, som Vesten vil have det til at fremstå, men det er vigtigt at holde fast. Også på slagmarken, og også når vi selv kommer til at mærke konsekvenserne yderligere, mener Jacob Kaarsbo.

- Bare vent til de demokratiske politikere skal vælges af en frysende befolkning, så synes de ikke, at det er så sjovt længere. Det er demokratiets lod, og derfor er det så vigtigt, at politikerne forklarer befolkningerne, hvor dyrt det her bliver, og at vi går en hård tid i møde, siger han:

- Men vi gør det af en årsag. Vi gør det for Europas fred og sikkerhed.