Krigen i Ukraine

Ukraine har fået ny fungerende spionchef

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, udpeger den 39-årige Vasyl Malyuk som fungerende sikkerhedschef.

Efter at have afskediget sin gamle ven som ledende spionchef har Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, udpeget den 39-årige Vasyl Malyuk til ny fungerende sikkerhedschef.

Malyuk har været sikkerhedschef for sikkerhedstjenesten SBU siden marts.

Zelenskyj meddelte søndag, at han havde fjernet lederen af den hemmelige tjeneste (SBU), Ivan Bakanov, og rigsadvokaten, Iryna Venediktova, fra deres job.

Arbejde for russerne

Bakanov blev afskediget søndag - officielt på grund af rapporter om, at mange af sikkerhedstjenestens folk var hoppet af for at arbejde for russerne og deres allierede - fem måneder efter den russiske invasion af Ukraine.

Samme begrundelse ligger officielt til grund for afskedigelsen af rigsadvokaten.

Men et stort antal ukrainske medier rapporterer mandag, at den virkelige grund til Bakanovs afskedigelse var hans mangel på baggrund i efterretningstjenesten, hvor han ikke har megen autoritet

Bakanov var leder af en tv-station, inden hans ven Zelenskyj besluttede at stille op som præsident.

Kritik for venner

De to afskedigede ledere fra efterretningstjenesten repræsenterede længe præsidentens politiske kamp mod korruption. Der var mandag modstridende oplysninger om, hvorvidt de var afskediget eller blot suspenderet.

Zelenskyj er tidligere blevet kritiseret for at have udnævnt venner og uerfarne bekendte til betydningsfulde poster.

Bakanov, som er en af præsidentens barndomsvenner, var med til at skabe Zelenskyjs politiske karriere, efter at han var blevet populær på en tv-serie, hvor han spillede sit lands præsident.

I en videotale om problemerne i sikkerhedstjenesten har præsidenten sagt, at over 60 embedsmænd fra sikkerhedstjenesten arbejdede mod Ukraine i de russisk besatte områder, og at der er registreret 651 sager om forræderi blandt de ansatte i efterretningstjenesten.