Udland

Leder af ​​tysk kunstudstilling træder tilbage på grund af forargelse over "antisemitiske" værker

I juni protesterede den israelske ambassade i Berlin over udstillingen, som ifølge den "fremkalder de mørkeste kapitler i tysk historie".

Direktøren for Documenta, en af ​​verdens største kunstudstillinger, er lørdag blevet tvunget til at træde tilbage efter forargelse over en "antisemitisk" udstilling ved åbningen i Tyskland i sidste måned.

Det skriver det tyske dagblad Bild.

To dage efter at udstillingen åbnede i juni, kom et værker af den indonesiske kunstnergruppe Taring Padi under beskydning på grund af skildringer, som både den tyske regering og jødiske grupper kritiserer for at gå for vidt.

Gruppens værker inkluderer blandt andet et vægmaleri, der viser en soldat med et grisehoved og en davidsstjerne.

Vægmaleriet afbilder også en karakter med hugtænder, slangekrølle i jødisk-ortodoks stil og en hat mærket "SS".

Promoverer propaganda i "Goebbels-stil"

Maleriet, der oprindeligt er fra 2002 bliver kaldt 'People's Justice' (folkets retfærdighed) af kunstnergruppen.

Allerede 20. juni protesterede den israelske ambassade i Berlin over udstillingen og sagde, at "Documenta promoverer propaganda i Goebbels-stil (Adolf Hitlers propagandaminister, red.)" med nogle udstillinger, der "fremkalder de mørkeste kapitler i tysk historie".

- Dette krydser ikke kun alle røde linjer, men slår dem i stykker, lød det.

Vægmaleriet blev efterfølgende dækket til og derefter taget ned.

Kunstnerne bag maleriet, Taring Padi, tilhører den større indonesiske kunstnersammenslutning Ruangrupa, som siden har undskyldt og sagt, at den "kollektivt undlod at få øje på figuren i værket, som er en karakter, der fremkalder klassiske stereotyper af antisemitisme".

- Vi anerkender, at dette var vores fejl. I samråd med Taring Padi støtter vi beslutningen om at nedlægge værket, lød det fra gruppen.

Lørdag udtrykte Documentas bestyrelse "dyb forfærdelse" over udstillingens "klart antisemitiske" indhold og sagde i en erklæring, at der var indgået en aftale med Sabine Schormann, direktøren for udstillingen, om at "opsige hendes kontrakt".

En midlertidig direktør vil blive udpeget, da kunstudstillingen løber frem til 25. september.

Ifølge bestyrelsens erklæring krydsede vægmaleriet "klart en grænse" og forårsagede derved "betydelig skade på Documenta".

Har ikke gået langt nok

Tysklands kulturminister, Claudia Roth, støtter direktørens afgang og kræver en undersøgelse af, hvordan antisemitisk kunst overhovedet fandt sin vej til udstillingen.

- De nødvendige konklusioner skal drages, siger Roth ifølge avisen Frankfurter Rundschau.

Documentas bestyrelse har lovet en grundig undersøgelse og indrømmet, at "meget tillid desværre er gået tabt". Den har samtidig lovet at forhindre "antisemitiske hændelser" i fremtiden.

Men Remko Leemhuis, direktør for den amerikanske jødiske komité i Berlin, har anklaget Documenta for ikke at gå langt nok og for "stadig ikke at have forstået problemet".

I det tyske dagblad Bild krititserer Leemhuis bestyrelsens henvisning til "anklager om antisemitisme", da vægmaleriet ifølge ham var klart "antisemitisk".

En af verdens førende kunstudstillinger

Documenta blev første gang lanceret i 1955 og gør hver femte år den søvnige tyske by Kassel til centrum for kunstverdenen.

Udstillingen rangerer sammen med Biennalen i Venedig blandt verdens førende udstillinger af samtidskunst.

Omkring halvdelen af Documentas budget på 42 millioner euro kommer fra offentlige midler.

Kassel var hjemsted for en stor tvangsarbejdslejr under anden verdenskrig og blev kraftigt bombet af de allierede.

Documenta havde til formål at sætte Tyskland tilbage på det kulturelle landkort efter nazisternes kampagne for at knuse avantgardekunsten.