Tidligere russisk præsident håner Italien og Storbritannien

Russiske politikere byder den italienske premierministers problemer velkommen. Han har nemlig været en af de stærkeste fortalere for sanktioner.

Rusland fryder sig åbenlyst over regeringskrisen i Italien, der kan fjerne den nuværende premierminister, Mario Draghi, fra magten.

Landets tidligere præsident Dmitrij Medvedev har lagt billeder af Storbritanniens afgående premierminister, Boris Johnson, og Mario Draghi op på de sociale medier med det hånlige spørgsmål ”Hvem bliver den næste?”.

Mario Draghi er nemlig, ligesom Boris Johnson, en stærk fortaler for hårde sanktioner over for Rusland, mens tidligere italienske premierministre som Silvio Berlusconi og Giuseppe Conte til gengæld har haft et nært forhold til den russiske præsident, Vladimir Putin.

Og den russiske hån gør ondt på Italien.

- Det knuser mit hjerte at se Medvedev fra Rusland, der er en totalitær stat, fryde sig over, at et af verdens stærkeste demokratier, Italien, er blevet svækket, kommenterer den italienske udenrigsminister, Luigi Di Maio, på tv-stationen Rai.

Ifølge TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl, er der da heller ingen tvivl om, at den italienske regeringskrise kommer på det værst tænkelige tidspunkt.

- Der er så meget på spil lige nu. Ikke bare for Italien, men også for Europa, siger hun.

- Der er mange russisk-venlige politikere i Italien, men Mario Draghi har været ubøjelig. Han har været meget stejl med hensyn til sanktionerne. Det er derfor, russerne gerne vil af med ham. Men allerhelst vil de have, at italienerne skændes indbyrdes. Det gør de nu – og det er en gave til russerne, siger hun.

"Han må æde de femstjernede kameler"

Mario Draghi, der har ledet en bred samlingsregering, meddelte torsdag, at han ville trække sig tilbage. Det skete, efter at protestpartiet Femstjernebevægelsen undlod at møde op til en vigtig afstemning i Senatet.

- Jeg har gjort mig umage, men desværre har mine anstrengelser ikke været tilstrækkelige, udtalte han, da det stod klart, at han ikke længere kunne regne med Femstjernebevægelsens støtte.

Efterfølgende tog dramaet imidlertid en ny drejning, da Italiens præsident, Sergio Mattarella, nægtede at acceptere premierministerens afskedsanmodning.

- Populært sagt har præsidenten sagt til Mario Draghi, at ”han må æde de femstjernede kameler” og regere videre, siger Eva Ravnbøl.

På onsdag afslører Mario Draghi, om han står fast på at træde tilbage – og dermed efter al sandsynlighed kaste Italien ud i et nyvalg.

Italienerne venter i spænding, og meningsmålinger viser, at over halvdelen af vælgerne forventer et nyvalg, mens et stort mindretal tror på, at premierministeren bliver på sin post.

- Jeg kender Mario Draghi godt nok til at vide, at han er svær at bøje. Han er en principfast mand, men han har svært ved at sige nej til præsidenten. Og jeg tror, der står så meget på spil, at han føler, at han må prøve at regere videre, siger Eva Ravnbøl.

På de sociale medier

Den tidligere russiske præsident Dmitrij Medvedev beklæder i dag en noget mindre position som næstformand i Det Russiske Sikkerhedsråd.

Siden Rusland invaderede Ukraine, har han været meget aktiv på de sociale medier med angreb og spydigheder vendt mod vestlige regeringer.

Han har tidligere været efter Mario Draghi, da den italienske premierminister var på besøg i Ukraine sammen med den franske præsident, Emmanuel Macron, og den tyske kansler, Olaf Scholz.

Dengang skrev Dmitrij Medvedev ganske udiplomatisk på sociale medier, at ”frøæderne, pølsespiserne og spaghettierne” holder meget af at besøge den ukrainske hovedstad, Kyiv.

Besøgene har efter hans mening absolut ingen værdi, bortset fra at ”europæerne kan drikke sig fulde i ukrainsk vodka, før de tager toget hjem”.

Da den britiske premierminister, Boris Johnson, trådte tilbage, advarede Medvedev sarkastisk ukrainerne:

- Ukraines bedste ven siger farvel. Nu er sejren i fare! Den første er væk.

Og nu fryder han sig så over, at endnu en af Ruslands fjender er på vej væk.

Ifølge Eva Ravnbøl er der da heller ikke tvivl om, at Ukraine vil være ked af at se Mario Draghi træde tilbage.

Hun fortæller, at der florerer en vittighed i Italien om, at rollerne nu er vendt om:

- Den går på, at det nu er ukrainerne, der samler ind, så de kan sende våben til Mario Draghi.