Rusland invaderer Ukraine

Russisk minister i opråb til soldater: - Der skal gøres en ekstra indsats

Sergej Sjojgu advarer sine soldater om, at Ukraine vil forsøge at generobre territorium. Og at det kan gå ud over civile i det østlige Ukraine.

Den russiske forsvarsminister har lørdag givet ordre til, at den militære indsats i Ukraine skal styrkes yderligere.

Sergej Sjojgu inspicerede lørdag de russiske styrker i det østlige og sydlige Ukraine og beordrede soldaterne til at ”øge indsatsen” for at forhindre ukrainske modangreb på områder, som Rusland nu har kontrol over.

- Indsatsen skal udelukke Kyiv-regimets mulighed for at rette massive raket- og artilleriangreb mod civil infrastruktur og indbyggere i Donbas og andre regioner, lyder det fra landets forsvarsministerium ifølge det russiske nyhedsbureau TASS.

Ifølge den russiske propaganda drejer ”den særlige militære operation” i Ukraine sig nemlig om at forsvare de selvudråbte, russisk støttede republikker Luhansk og Donetsk i det østlige Ukraine.

Efter de russiske styrker nu har fået kontrol med hele regionen Luhansk, kæmper russerne nu for også at få kontrol med hele regionen Donetsk.

De seneste dage har kampene været centreret omkring byen Siversk i det nordlige Donetsk, hvor de russiske styrker – sammen med lokale, russiskstøttede oprørsstyrker – rykker langsomt frem.

"Det er mest retorik"

Ifølge TV 2s korrespondent i Ukraine, Rasmus Tantholdt, er fremrykningen stort set gået i stå nu, og hverken Rusland eller Ukraine vinder terræn i øjeblikket.

Så det giver god mening at spørge, hvad den russiske forsvarsminister egentlig mener med sin opfordring til, at soldaterne skal stramme sig yderligere an, siger Rasmus Tantholdt:

- Det er mest retorik, der skal gøre ukrainerne nervøse. Hvis man skal stramme op og øge indsatsen, så kræver det øgede forsyninger af våben og ammunition. Uden det, hvordan skal soldaterne så ”stramme op”? Det kan de ikke. Så havde de jo indtaget Donbas-regionen for længe, længe siden.

En ukrainsk offensiv

Lige fra krigens begyndelse 24. februar har det været den russiske begrundelse for invasionen, at man vil redde civile i de to oprørsrepublikker fra ukrainske bombardementer, overgreb og ”folkemord”.

For en uge siden annoncerede Ukraine, at man ville sætte ”en million soldater” ind i en offensiv for at generobre russiskbesat territorium i det sydlige Ukraine.

Rasmus Tantholdt ser antallet af soldater som urealistisk højt, men kalder udmeldingen for et politisk signal til Vesten om, at de "har gang i noget stort”, og derfor har et betydeligt behov for nye forsyninger af våben og ammunition.

Den ukrainske udmelding om en snarlig modoffensiv kan være årsagen til den russiske forsvarsministers opfordring til sine soldater om en styrket indsats.

- Ukraine har fået avancerede Himars missilsystemer fra USA, og nu er Rusland i gang med et modsvar med missilangreb, der virker lidt tilfældige eller ude af proportioner. Det kan også sagtens være, at Rusland genoptager sin offensiv i det østlige Ukraine. Men at det kommer til at gå hurtigere, end det har gjort på det seneste, tvivler jeg meget på, siger Rasmus Tantholdt.