Biden tog ømtåleligt emne op med kronprins under kritiseret besøg

Efter mødet fortalte Joe Biden, at han konfronterede kronprinsen med drabet på den regeringskritiske journalist Jamal Khashoggi.

Fredag ankom den amerikanske præsident, Joe Biden, til Saudi-Arabien, hvor han blev modtaget af den saudiske kronprins, Mohammed bin Salman, i et palads i kystbyen Jeddah.

Biden har fået en hård medfart for at aflægge Saudi-Arabien besøg, og særligt mødet med kronprinsen har mødt kritik fra flere sider.

Årsagen til kritikken er, at den amerikanske efterretningstjeneste CIA har fastslået, at Mohammed bin Salman godkendte drabet på den regeringskritiske journalist Jamal Khashoggi i 2018.

- Der er heftig kritik i USA fra både demokrater og republikanere over, at Biden overhovedet er i Saudi-Arabien, siger TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, og tilføjer:

- De synes, at han er en hykler af guds nåde, når Biden for lidt over to år siden som præsidentkandidat harcelerede mod kronprisen og Saudi-Arabien og nu nærmest kommer med hatten i hånden og er villig til at tale med ham.

I et forsøg på at få Saudi Arabien til at pumpe mere olie op fra undergrunden, så benzinpriserne kan falde, har Joe Biden dog trodset kritikken af sit omstridte møde.

Kronprinsen måtte nøjes med et "fist bump"

Besøget i den mellemøstlige stat kommer fire år efter, at Biden kaldte Saudi-Arabien for en ”paria i det internationale samfund”. En kommentar, der faldt i kølvandet på drabet på Jamal Khashoggi, som Mohammed bin Salman allerede dengang blev beskyldt for at have beordret.

Joe Biden er allerede i fuld gang med at skræddersy fortællingen til publikummet i USA

Jesper Steinmetz, TV 2s korrespondent i USA

Forud for mødet mellem de to ledere er der fra amerikansk side blevet spekuleret meget i, om Joe Biden ville give hånd til kronprinsen. For hvilket signal ville det sende til omverdenen, hvis den ellers tidligere kritiske præsident stiller op til billeder med den formodede bagmand bag Khashoggi-mordet?

Men den saudiske prins fik ikke noget håndtryk. I stedet blev mødet mellem de to ledere indledt med et såkaldt "fist bump".

Det Hvide Hus har forud for besøget sagt, at Biden vil forsøge at begrænse den direkte kontakt – såsom håndtryk – under sit besøg i Israel og Saudi-Arabien. Begrundelsen var risiko for coronasmitte, lød det.

Præsidenten gav dog kort efter mødet med kronprinsen hånden til den saudiske konge, skriver flere medier i landet. Joe Biden har også trykket adskillige hænder under sit besøg i Israel, som han forlod tidligere fredag.

Biden skal forklare sig godt i USA

Efter mødet med Mohammed bin Salman holdt Joe Biden et pressemøde, hvor præsidenten fortalte, at han konfronterede kronprinsen med drabet på journalisten. Et ømtåleligt emne, som mange amerikanere inden besøget havde spekuleret i, om han turde tage op, lyder det fra Jesper Steinmetz.

- Hvad angår modet på Khashoggi, så gjorde jeg det ved mødets start klart, hvad min holdning var dengang, og hvad jeg synes om det nu. Jeg var helt klar og ligefrem, da vi drøftede det, sagde Joe Biden og tilføjede:

- Jeg gjorde det krystalklart og sagde direkte til ham, at en amerikansk præsident, der er tavs, når det gælder menneskerettigheder, er uforenelig med, hvem vi er, og hvem jeg er.

Han fortalte, at kronprinsen afviste at være personligt ansvarlig for drabet og forsikrede præsidenten om, at han "var skredet ind over for de ansvarlige".

Ifølge Jesper Steinmetz er Joe Bidens melding efter mødet "bestemt ikke" nok på nuværende tidspunkt til at tilfredsstille kritikerne af mødet. Biden skal have noget mere konkret med hjem fra Saudi-Arabien, hvis det skal være muligt.

- Joe Biden skal forklare sig godt, når han vender hjem til USA, og man kan høre på Biden, at han allerede er i fuld gang med at skræddersy fortællingen til hjemmepublikummet, så han forhåbentlig bliver mødt af mindre kritik, når han vender tilbage, end da han tog afsted, siger Jesper Steinmetz.

Olie, sikkerhed og Israel

Mødet mellem de to ledere varede tre timer, og der blev også drøftet andre emner end drabet på Jamal Khashoggi, fortæller Jesper Steinmetz.

Blandt andet diskuterede de energisituationen, og der er "ingen tvivl" om, at amerikanerne håber, at Saudi-Arabien, der er det største olieproducerende land i verden, vil pumpe noget mere olie op fra undergrunden, så benzinprisen kan falde i hele verden og ikke mindst i USA.

Samtidig blev der også drøftet sikkerhedssituationen, hvor især truslen fra Iran er det store emne.

- Det er en trussel, hvor USA og Saudi-Arabien ser fuldstændig ens på, hvor farlig en spiller Iran er i Mellemøsten, og her er Saudi-Arabien indstillet på at hjælpe USA med at bekæmpe Iran og sikre, at Iran ikke får atomvåben, siger Jesper Steinmetz.

Et sidste væsentligt emne, der blev vendt, er ifølge Jesper Steinmetz den rolle, som Saudi-Arabien kan spille i at normalisere forholdet mellem Israel og en række arabiske lande i Mellemøsten.

Første skridt på vejen mod det blev allerede taget torsdag, hvor Saudi-Arabien meldte ud, at det åbner sit luftrum for alle – også Israel.

De sidste to punkter vil også blive nogle af hovedemnerne på et topmøde i golfstaternes samarbejdsråd, som både Biden og en repræsentant fra Saudi-Arabien skal deltage i lørdag. Derudover deltager lederne fra blandt andet Jordan, Egypten og Irak også.