Udland

Storbritannien erklærer "nødsituation" på grund af ekstrem varme

Myndighederne advarer om, at sygdom og død kan forekomme "blandt sunde og raske".

De britiske myndigheder har udsendt en såkaldt rød alarm og en national nødsituation for at advare om ekstreme varmegrader.

Det skriver BBC.

Advarslen kommer efter, at meteorologerne i en prognose for mandag og tirsdag forventer temperaturer på op imod 40 grader i områder som London, Manchester og York.

De høje varmegrader skal tages alvorligt og betyder, at det kan være forbundet med livsfare at opholde sig for længe under den bagende sol.

Bro pakket ind i sølvpapir

Det britiske sundhedsagentur (UKHSA) advarer om, at sygdom og død vil kunne forekomme "blandt sunde og raske".

Der må forventes at komme aflyste hospitalsaftaler, skolelukninger og nedsat hastighed på visse toglinjer, fordi varmen kan påvirke skinnenettet.

I den mere kuriøse side er Hammersmith Bridge i London blevet pakket ind i sølvfolie for at undgå overophedning.

Varmen i Storbritannien kommer fra den iberiske halvø, hvor især Spanien og Portugal har været ramt af hedebølge.

London kan nå 40 grader mandag, og i givet fald vil der være tale om en ny rekord for England, som lige nu står på 38,7 grader.

Evakueringer og skovbrande

De ekstraordinært høje sommertemperaturer har i flere lande medført store naturbrande og evakueringer af hundredvis af mennesker i Spanien og Portugal.

Ifølge TV 2s meteorolog Andreas Nyholm er der to ting, der gør vejrsituationen i Europa alvorlig.

- Det, vi oplever lige nu, er en ekstremt langvarig hede og en lang, lang periode uden nedbør, og det er de to faktorer, som gør situationen virkelig kritisk, siger han.

Mindst 135 personer er ifølge Reuters kommet til skade under naturbrandene i Portugal i sidste uge, og flere end 800 er blevet evakueret fra deres hjem.

Og der er ikke megen hjælp at hente fra vejrguderne.

- I de områder, der er hårdt ramt af naturbrandene, ser der desværre ikke ud til at komme noget regn i den kommende uge, siger Andreas Nyholm.

Også Tour de France er ramt

Som det har kunne ses under etaperne i årets Tour de France, hvor danske Jonas Vingegaard lige nu kører i den gule førertrøje, er varmen også blevet en frygtindgydende faktor – både i og udenfor feltet.

I sidste uge hærgede en stor skovbrand i Cévennes-regionen i det sydlige Frankrig, hvor flere end 100 indbyggere i Bordezac-området blev tvunget til at forlade deres hjem.

Tirsdag begynder varmen at flytte sig mod øst og kan nærme sig Danmark, og de foreløbige prognoser taler om temperaturer på over 30 grader onsdag.

Den danske varmerekord på 36,4 grader er fra 1975 i Holstebro.