Udland

USA og Israel lægger op til endnu et forsøg på atomaftale med Iran

Forhandlingerne er tidligere gået i stå på grund af uenighed om Irans rolle på amerikansk terrorliste.

Når den amerikanske præsident, Joe Biden, i disse dage er på tur i Mellemøsten, har han især to mål for øje.

Det ene er at forsøge at få oliestaterne til at bidrage mere til den globale olieforsyning. Det andet er at genoprette den atomaftale med Iran, der nu har været mere eller mindre fortid i over fire år, siden den daværende præsident Trump droppede den, mens hele verden så forundret til.

Den eneste ting, der er værre end Iran, som det eksisterer nu, er et Iran med atomvåben

Joe Biden, USA's præsident

Biden har haft en atomaftale på sin to do-liste, lige siden han blev indsat som præsident, og han deler sit mål med israelerne. Derfor er det også i Jerusalem i Israel, at Biden torsdag skal mødes med den israelske premierminister, Yair Lapid, for at diskutere sikkerhedstruslen fra Iran.

- Den eneste ting, der er værre end Iran, som det eksisterer nu, er et Iran med atomvåben, har Joe Biden udtalt onsdag i et interview med den israelske tv-kanal Channel 12.

Vil bevare iranske styrker på terrorliste

Forud for Bidens besøg har israelerne selv udtrykt et ønske om at diskutere en mulig atomaftale med USA's præsident.

Præsident Isaac Herzog har blandt andet kaldt Iran for "en direkte sikkerhedsudfordring, der truer Israel og dets naboer i regionen" med sit atomprogram.

Så sent som i juni forsøgte forhandlere fra USA og Iran at møde hinanden i en ny atomaftale. Det skete i Doha i Qatar, men parterne måtte forlade forhandlingerne uden en aftale, blandt andet fordi amerikanerne nægter at fjerne Irans Revolutionsgardes Sikkerhedsstyrke (IRGC) fra sin liste over internationale terrororganisationer (FTO).

Til israelske Channel 12 understreger Joe Biden onsdag, at man agter at holde fast i den beslutning – selv hvis det betyder, at en kommende aftale også vil gå i vasken.

Kan få gavn af økonomisk stilstand

Siden 2018 har USA skruet op for de økonomiske sanktioner mod Iran i et forsøg på at lægge maksimalt pres på landets atomprogram.

Der er et håb om, at iranerne for at undgå sanktionspolitik er villige til at indgå en ny atomaftale

Steffen Jensen, TV 2s korrespondent i Mellemøsten

Og sanktionerne har virket efter hensigten. I hvert fald er Irans økonomi nu så hårdt spændt for, at den er på "fallittens rand", og det kan mærkes for den helt almindelige iraner.

Det fortæller Steffen Jensen, korrespondent i Mellemøsten på TV 2.

Joe Biden kan derfor håbe, at han kan få gavn af den stillestående iranske økonomi, hvis han vil overbevise det iranske præstestyre, som sidder på store dele af magten i landet, om en ny aftale.

- Det er noget, man kunne tro, kunne være en bombe under præstestyret. Det har det så dog ikke set ud til at være endnu. Men der er i hvert fald et håb om, at iranerne for at undgå denne her sanktionspolitik er villige til at indgå en ny atomaftale med Vesten, siger Steffen Jensen.

Joe Biden opholder sig i Israel til fredag, hvorefter han rejser videre til Saudi-Arabien for at mødes med landets kronprins, Mohammed bin Salman.