Udland

Bill Gates donerer 141 milliarder kroner væk og regner med at forlade listen over verdens rigeste

I 2010 lovede it-milliardæren Bill Gates, at hans formue skulle gives væk. Siden er den fordoblet. Nu donerer han 141 milliarder til sin fond.

Bill Gates har offentliggjort, at han vil donere 141 milliarder danske kroner til velgørenhed.

Pengene skal gå til The Bill and Melinda Gates Foundation, som han og hans ekskone grundlagde i 2000. Det er ifølge Forbes verdens største private velgørenhedsorganisation.

- Mens jeg ser på fremtiden, planlægger jeg at forære så godt som hele min formue til fonden. Jeg vil rykke ned og på et tidspunkt helt ud af listen over verdens rigeste mennesker, skriver Bill Gates på Twitter.

Ifølge BBC lovede han allerede i 2010, at han på sigt ville forære langt det meste af sin formue til velgørenhed. Men siden er hans værdier omtrent fordoblet.

Planen er at øge fondens årlige forbrug med 50 procent fra omkring 40 milliarder kroner til omkring 60.

De mange milliarder skal blandt andet bruges på at forsøge at løse store problemer som pandemier, børnedødelighed, sygdomsbekæmpelse, hungersnød, klimatilpasning, ligestilling og undervisning, skriver han.​

- Jeg har en forpligtigelse til at give mine ressourcer tilbage til samfundet på måder, der har den størst mulige effekt i forhold til at nedsætte lidelse og forbedre liv. Jeg håber, at andre, der er i besiddelse af stor velstand og privilegier, også vil træde i karakter nu, skriver Bill Gates på Twitter.

Bill Gates er nummer fem på magasinet Forbes liste over verdens rigeste mennesker. Magasinet estimerer hans værdier til 716 milliarder danske kroner. Fra 1995 til 2010 og igen fra 2013 til 2017 lå han øverst på listen, som lige nu toppes af Elon Musk. Musk ejer blandt andet elbilsproducenten Tesla og rumfartsvirksomheden SpaceX.

Bill og Melinda Gates blev skilt i sommeren 2021 efter 27 års ægteskab.

Året inden skilsmissen havde Gates trukket sig fra bestyrelsesarbejdet i Microsoft, hvor han var topchef indtil 2000. Siden har han fokuseret på sit velgørenhedsarbejde.

Ifølge BBC er fonden efter USA den største bidragyder til verdenssundhedsorganisationen WHO.

Det har gjort Bill Gates til offer for en lang række udokumenterede konspirationsteorier.