Rusland invaderer Ukraine

Ukraine vil sende en million soldater mod syd, men det er urealistisk, siger korrespondent

Den sydlige del af Ukraine spiller en afgørende rolle for landets økonomi.

Ukraine vil generobre den sydlige del af landet, der er under russisk besættelse.

Vi ser ind i en opslidningskrig

Rasmus Tantholdt, TV 2s korrespondent i Kyiv

Derfor skal en million ukrainske soldater sendes til området.

Sådan lød det søndag fra landets forsvarsminister, Oleksii Reznikov, i et interview med den britiske avis The Times.

- Præsidenten (Volodymyr Zelenskyj, red.) har givet ordre til den øverste militærchef om at udarbejde planerne, lød det fra Oleksii Reznikov.

Men det er svært at tro på, at det faktisk kan lade sig gøre at samle en million ukrainske soldater.

Det siger Rasmus Tantholdt, der er TV 2s korrespondent i Kyiv.

Der er nemlig kun en million ukrainske soldater i alt – cirka 700.000 værnepligtige og omkring 300.000 mand fra nationalgarden, politiet og grænsepolitiet.

- Soldaterne skal bruges alle steder. De kan ikke bare trække soldaterne ud af eksempelvis Kyiv, så bliver byen måske overrumplet. Og sådan er det i alle byer, siger Rasmus Tantholdt til TV 2.

Flere våben

Da forsvarsminister Oleksii Reznikov fortalte om den kommende offensiv i det sydlige Ukraine, tilføjede han, at Ukraine er stærkt afhængig af Vestens leverancer af våben og ammunition.

Og hans udmelding skal snarere ses som en politisk melding end en militær melding, lyder det. Derfor skal det ”urealistisk” høje antal soldater ses i dét lys.

- Man forsøger at sige til de vestlige lande: ”prøv at høre her, vi har gang i noget stort, vil I ikke hjælpe os?”, forklarer Rasmus Tantholdt.

Som det ser ud nu, kommer netop ammunition til at spille en afgørende rolle i krigen.

En række militæreksperter har spået, at konflikten i Ukraine bevæger sig i retning af en langvarig udmattelseskrig, og derfor kan pålidelige forsyningslinjer af våben og ammunition blive afgørende for krigens udfald.

- Vi ser ind i en opslidningskrig, lige som vi så i den østlige del af Ukraine, hvor russerne rykker langsomt, langsomt frem, og det er lykkedes russerne at tvinge ukrainerne i defensiven, siger Rasmus Tantholdt og fortæller samtidig, at russerne indtil videre har brugt enorme ressourcer på en relativt langsom fremrykning.

Den sydlige region

At det næste store slag står til at blive udkæmpet i det sydlige Ukraine skyldes, at regionen har adgangen til Sortehavet og derfor er afgørende for Ukraines eksport og økonomi.

Mens russerne i Donbass er kørt noget nær fast og har annonceret en såkaldt operationel pause, har den ukrainske hær i nogle uger været ved at gøre sig klar til en offensiv i den sydlige Kherson-region.

- Hvis Ukraine kan få adgang til Sortehavet, vil det gøre ekstremt meget for eksporten. Ukrainske landmænd er en ekstremt vigtig del af Ukraine og hele verdens økonomi, siger Rasmus Tantholdt.