Udland

Trump har forsøgt at kontakte vidne fra kongreshøring

Ethvert forsøg på at påvirke vidner vil blive taget meget alvorligt, siger udvalgets næstformand, Liz Cheney.

Tidligere præsident Donald Trump har forsøgt at kontakte et af de vidner, som har talt med det kongresudvalg, der undersøger et dødeligt stormløb mod den amerikanske Kongres sidste år.

Det fortalte næstformanden for det såkaldte 6. januar-udvalg, republikaneren Liz Cheney, under en høring i udvalget i tirsdag lokal tid.

Det skriver avisen The Guardian.

Afsløringen fra Cheney kom hen mod slutningen af høringen, som var udvalgets syvende af slagsen om stormløbet den 6. januar 2021.

Ifølge Liz Cheney forsøgte Trump at ringe til det unavngivne vidne efter den sjette høring i sagen i juni.

Vidnet afviste at besvare opkaldet.

Tager det meget alvorligt

I stedet informerede vedkommende sin advokat om Trumps forsøg på at etablere kontakt. Herefter informerede advokaten kongresudvalget om opkaldet, og efterforskere videregav oplysningerne til justitsministeriet.

- Lad mig gøre det klart endnu en gang: Vi tager ethvert forsøg på at påvirke vidneudsagn meget alvorligt, sagde Cheney ifølge The Guardian.

Hvis justitsministeriet får beviser, som peger på, at Donald Trump har forsøgt at påvirke vidneudsagn i undersøgelsen af stormløbet mod kongresbygningen 6. januar sidste år, kan anklagerne indlede en straffesag mod den tidligere præsident.

Vil undersøge sagen nærmere

Det er ikke første gang, at spørgsmålet om vidneintimidering bliver rejst i forbindelse med udvalgsarbejdet.

Under udvalgets sjette høring i juni fortalte Liz Cheney, at mindst to vidner havde fortalt, at de var blevet kontaktet af Trump-allierede, som havde opfordret dem til at forblive loyale over for den tidligere præsident, når de talte med efterforskere.

- De sagde til mig, at så længe jeg fortsætter med at være en holdspiller, så ved de, at jeg er på det rigtige hold, fortalte et vidne kongresudvalget.

- De har flere gange mindet mig om, at Trump læser transskriptioner, og at jeg skal huske dette, når jeg afgiver vidneudsagn og svarer på spørgsmål i udvalget.

Ifølge Liz Cheney vækker beviserne for mulig påvirkning af vidner "stor bekymring", og hun har lovet, at udvalget vil undersøge sagen nærmere.