Udland

Ny overvågningsvideo fører til kritik af politiet efter skoleskyderi

Videoen viser blandt andet, hvordan bevæbnede betjente trak sig tilbage, da de hørte gerningsmanden skyde på Robb Elementary School i Uvalde.

En overvågningsvideo fra skoleskyderiet på Robb Elementary School i byen Uvalde i Texas har nu ført til ny kritik af politiets indsats ved angrebet, der kostede 19 børn og to lærere livet.

Det kan ikke være rigtigt. De har selv meldt sig til det arbejde. De har svoret at tjene og beskytte

Daniel Valdez Myers, beboer i Uvalde

Videoen viser blandt andet, hvordan bevæbnede betjente trak sig tilbage, da de hørte gerningsmanden skyde.

Siden skyderiet i maj har det lokale politi i Uvalde fået massiv kritik for, at der gik omkring en time, fra den 18-årige gerningsmand gik ind på skolen, til han blev dræbt af politiet.

Overvågningsbillederne er udgivet af en lokal avis efter stort pres fra flere kanter.

Indbyggere kræver svar

De nye overvågningsbilleder har nu fået indbyggerne i Uvalde til at kræve svar fra myndighederne på, hvorfor det skulle tage så lang tid for politiet at få stoppet gerningsmanden.

- Man kan se betjente med skjolde, våben og beskyttelsesudstyr. Der kom et alarmopkald fra et barn, som sagde: ”Jeg kan høre dem. Sig, de skal komme ind”. Det kan ikke være rigtigt. De har selv meldt sig til det arbejde. De har svoret at tjene og beskytte, lyder det fra Daniel Valdez Myers fra Uvalde.

Texas’ guvernør Gregg Abbott bakker op om kritikken fra indbyggerne i Uvalde.

- Lad mig sige det klart og tydeligt: Hele sandheden om, hvad der skete i Uvalde, skal offentliggøres – især over for indbyggerne i byen. Og det skal ske hurtigt.

- Indbyggerne i Uvalde har behov for at vide, hvad der skete, siger guvernøren ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Kunne have skudt gerningsmand

I sidste uge afslørede en rapport, at en af betjentene fra Uvaldes lokale politi havde mulighed for at skyde den 18-årige, inden han overhovedet var trængt ind på Robb Elementary School.

Inden gerningsmanden gik ind på skolen med sin halvautomatiske militærriffel, var han forinden kørt galt i sin bil og havde skudt mod en forretning på den anden side af gaden. Prompte rykkede politiet ud til skudepisoden.

Klokken 11.33 gik gerningsmanden rundt på skolens grund med sin AR15-riffel i hånden. En politibetjent havde ham på skudhold, men var bekymret for, at et misset skud kunne penetrere skolens mur og ramme skoleeleverne.

Afventede grønt lys

I rapporten fremgår det, at betjenten forhørte sig hos sin overordnede for at få grønt lys til at skyde den 18-årige.

- Men den overordnede kunne enten ikke høre ham eller svarede for sent. Betjenten vendte sig for at få det grønne lys fra sin overordnede, og da han vendte sig tilbage mod den mistænkte, var han allerede uhindret gået ind på skolens vestlige gang, står der i rapporten.

Rapporten konkluderer, at et dødeligt skud mod gerningsmanden ville have været passende. Også inden gerningsmanden skød og dræbte sine ofre.

Den konkluderer dog samtidig, at betjenten gjorde ret i ikke at skyde, hvis han var nervøs for, at et misset skud kunne have bragt børnene i fare.