Forbrugerpriserne i USA tager største hop i 40 år

Brændstofpriserne i USA er i juni steget med 60 procent, hvis man sammenligner med samme periode sidste år.

Forbrugerpriserne i USA steg i juni med 9,1 procent sammenlignet med samme måned sidste år.

Det er den største årlige inflationsstigning, landet har registreret de seneste 40 år, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge Kim Blindbæk, der er seniorøkonom hos Sydbank, er det særligt en stigning i fødevarepriserne og brændstofpriserne, der driver inflationen op.

- Inflationen i USA fortsætter med at være historisk høj, skriver han i en kommentar.

Kommer til at hæve renten

Brændstofpriserne er steget med hele 60 procent i forhold til samme periode året før. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Priserne i servicebranchen og på industrivarer er også steget. Det hænger blandt andet sammen med, at der er udpræget mangel på arbejdskraft i landet, skriver Kim Blindbæk videre.

Der er ingen tvivl om, at den amerikanske centralbank kommer til at hæve renten igen, efter at de nye inflationstal er blevet offentliggjort. Det mener Allan Sørensen, cheføkonom hos Dansk Industri.

- Det er blot er spørgsmål om, hvor hårdt de træder på bremsen, skriver han.

Centralbanken bruger rentestigninger som et redskab til at dæmpe aktiviteten i økonomien og dermed også inflationen. Det sker ved at forhøje prisen på at låne penge.

- Den amerikanske centralbank har stort manøvrerum til at føre en mere aggressiv pengepolitik. Inflationen ligger på højeste niveau siden 1982, der er stadig rigtig god fart på jobvæksten, og ledigheden ligger på et meget lavt niveau, lyder det fra Allan Sørensen.

Krigen i Ukraine spiller ind

Senest satte banken renten op med 0,75 procentpoint. Det var den største rentestigning siden 1994.

Det er blandt andet krigen i Ukraine, der har forårsaget voldsomme inflationsstigninger verden over i løbet af de seneste måneder. Særligt energipriserne har været på himmelflugt.

Det bliver også fortsat dyrere at være forbruger i Danmark. Inflationstallene for maj viste en stigning på 7,4 procent sammenlignet med året før.