Krigen i Ukraine

Ukraines hær vil samle en million soldater til storstilet offensiv i syd

Militære analytikere frygter, at russernes overlegne forsyningslinjer af våben og ammunition kan blive afgørende for krigens udfald.

Ukraines hær er ved at opbygge en massiv kampstyrke for at generobre landområder i den sydlige del af landet, der er under russisk besættelse.

Det oplyser landets forsvarsminister, Oleksii Reznikov, i et interview med den britiske avis The Times.

- Præsidenten (Volodymyr Zelenskyj, red.) har givet ordre til den øverste militærchef om at udarbejde planerne, siger Reznikov.

Ministeren tilføjer, at præsident Zelenskyj har givet ordre til at generobre kystområderne i syd, som er afgørende for Ukraines økonomi.

En million soldater er klar til kamp

Ifølge Oleksii Reznikov består den ukrainske kampstyrke af i alt omkring en million soldater – cirka 700.000 værnepligtige og omkring 300.000 mand fra nationalgarden, politiet og grænsepolitiet.

Forsvarsministeren tilføjer, at hans land er stærkt afhængig af Vestens leverancer af våben og ammunition.

En række militæreksperter har spået, at konflikten i Ukraine bevæger sig i retning af en langvarig udmattelseskrig, og derfor kan pålidelige forsyningslinjer af våben og ammunition blive afgørende for krigens udfald.

Dagligt affyres der titusindvis af artillerigranater, og det er et strategisk mål for parterne at få fjenden til at løbe tør for ammunition.

Drager fordel af forsyningslinjer

Den militære britiske tænketank Rusi siger, at de russiske styrker affyrer omkring 20.000 artillerigranater af kaliber 152 mm dagligt. For Ukraine er det tilsvarende antal 6000.

Ifølge Rusi drager Rusland fordel af en stabil forsyningslinje af ammunition og råder over flere våbenfabrikker i regionen, mens Ukraines forsvar primært er baseret på opbyggede lagre og forsyninger fra Vesten.

Under de seneste måneders hårde kampe i det østlige Ukraine har Ruslands forsyningslinjer været markant kortere end Ukraines, der i høj grad er afhængige af at få fragtet ammunition ind fra Vesten.

Ledelsen omkring Ruslands præsident, Vladimir Putin, har beordret våbenfabrikkerne til at producere ammunition på fuld kraft.

Våben skal standardiseres

En anden afgørende faktor er ifølge den britiske tænketank, at våbensituationen er en større udfordring for Ukraine.

Landet er tvunget til at anvende forskellige våbensystemer og kalibertyper, mens Rusland har et langt mere moderne og standardiseret våbenarsenal.

Rusi opfordrer derfor Ukraines partnere i Vesten til at standardisere våbenplatformene.

Tænketanken mener, at Ukraines mål om at generobre tabt territorium ikke kan opnås med gradvise leveringer af et stort antal våbensystemer, der stiller særskilte krav til oplæring, vedligeholdelse og logistik.