Krigen i Ukraine

Frygter permanent lukning af russisk gas: - Det vil ramme os allesammen

Danske husejere og virksomheder står for skud, hvis ikke Nord Stream 1 åbner efter ti dages vedligehold, lyder det fra Dansk Industri.

I Tyskland frygter myndighederne, at Rusland permanent vil lukke for gastilførslen til rørledningen Nord Stream 1, når den fra mandag tages midlertidigt ud af drift.

Nord Stream 1, der er hovedåren for gastilførsel fra Rusland til Europa, skal de næste ti dage gennemgå en planlagt årlig vedligeholdelse.

Rusland har i kølvandet på krigen i Ukraine begrænset eksporten af naturgas til Europa, men afviser at bruge energieksport som våben.

Men den udmelding er ikke nok til at berolige den tyske økonomi- og klimaminister Robert Habeck.

- Med det mønster, vi har set, ville det ikke overraske meget, hvis de finder en eller anden lille teknisk detalje og siger: ”Vi kan ikke lukke op igen. Vi fandt et problem, og det var det”. Så situationen er da anspændt, lyder det fra Habeck.

- Det er alvorligt det her

Det er ikke usandsynligt, at den tyske bekymring bliver en realitet. Det vurderer Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

- Når tyskerne er bekymrede, skal vi også være bekymrede. Vi har set, hvordan gasflowet fra Rusland gradvist er blevet reduceret over den seneste tid. I Danmark har vi oplevet, at Rusland har lukket for en kontrakt, fordi vi ikke ville betale i rubler. Det samme er sket for en række større europæiske lande, fortæller Brian Vad Mathiesen til TV 2.

Ifølge branchedirektør i Dansk Industri Energi, Troels Ranis, vil en permanent lukning for Nord Stream 1 få konsekvenser herhjemme – også for de danske husholdninger.

- Det er alvorligt det her, for det vil påvirke os allesammen. 13 procent af vores samlede energiforbrug er baseret på naturgas. Det er mindre end for 20–25 år siden, men alligevel en anseelig del, så det vil ramme os allesammen, siger Troels Ranis til TV 2.

Mastodonter står for skud

Også de danske virksomheder står for skud, hvis ikke Nord Stream 1 åbner efter de ti dages vedligehold, fortæller Troels Ranis.

- Der er lagt beredskabsplaner for, hvordan man skal håndtere, at der kan blive lukket for gassen helt eller delvist, siger han.

De mest gasforbrugende virksomheder herhjemme kan blive ramt, hvis gasledningen Nord Stream 1 ikke genåbner – det gælder blandt andet Arla, Danish Crown, Novo Nordisk og Carlsberg.

Hvis de europæiske gaslagre ikke er fyldt op, vil gassen blive prioriteret efter en nøgle, hvor husholdningerne står forrest.

Det kan betyde, at der ikke bliver gas – eller kun begrænset mængder gas – tilovers til såkaldt ubeskyttede virksomheder.

Omkring 50 danske virksomheder inden for blandt andet fremstilling af fødevarer og byggematerialer tilhører den kategori.

Et sandsynligt scenarie

Ligesom Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet mener Troels Ranis, at det er et sandsynligt scenarie, at Rusland lukker helt for gassen.

Det har fået DI til at nedsætte et særligt forum for de virksomheder, der risikerer at blive ramt.

- Vi kigger sandsynligvis ind i en reel gaskrise, hvor der ikke er adgang til den gas, virksomhederne har brug for. Det betyder, at gassen bliver rationeret, og virksomhederne risikerer at blive helt eller delvist lukket, siger Troels Ranis.

Medlemmerne af det særlige forum vil løbende blive briefet om situationen, ligesom der vil blive holdt møder, hvor også myndighederne deltager.